30 KEAJAIBAN SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD S.A.W
KEAJAIBAN SELAWAT


1) Sabda Rasullah SAW : Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda - (HR Muslim.)

2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu. 

3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita. 

4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh. 

5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu. 

7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain. 

8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalam dirinya. 

10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat. 

11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain. 

12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran. 

13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup. 

15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana. 

16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah. 

17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya. 

18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan. 

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut2, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW. 

21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari. 

22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa2 kecil seseorang. 

23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya. 

25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya. 

27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib. 

28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan. 

29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya - HR Abu Naim. 

30) Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat - HR Thabrani 

Sumber

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

21 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Diya Hanun
AUTHOR
December 24, 2015 at 1:53 PM delete

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
Salam Maulidurrasul :)

avatar
Sofie Adie
AUTHOR
December 24, 2015 at 5:43 PM delete

salam maulidur rasul lyssa!
^_^

avatar
kk
AUTHOR
December 25, 2015 at 12:11 AM delete

Alhamdulillah.. Salam Maulidurrasul :) - Love Muhammad S.A.W

avatar
Etuza
AUTHOR
December 25, 2015 at 5:24 AM delete

Asalam..blogger Muhammad Sharil sama entri dengan Lysa tentang fadilat selawat ke atas rasulullah..subahanallah sangat beri kesan keimanan ketaqwaan ..terima kasih ya

avatar
Anonymous
AUTHOR
December 27, 2015 at 9:10 AM delete

Salam :) rimba,benua dan dunia
Dari perindu bat dirindu.
Jiwa dilazim dengan zikir-Lantas fikir bergema akhir.
Menyambut salam empuNya Salam-Salam disambut empuNya Alam.
Rindu dihati memujuk diri-Diri rebah sujud Ilahi.
Rasa hidup beramal redup-Lantas rancak munajat hidup.

avatar
Mrs Pip
AUTHOR
December 27, 2015 at 4:03 PM delete

good info ... nnt bolehlah saya share :)) love ya.

avatar
Azhafizah MN
AUTHOR
December 30, 2015 at 4:58 PM delete

mari sama sama kita berselawat dan amalkan :)

avatar
Anonymous
AUTHOR
May 27, 2016 at 7:20 AM delete

Assalamualaikum, akak share selamat tu kat fb akan ye. Samirah Najib utk dumber rujukan moga Allah redha amiin☺

avatar
Emalin Mohd
AUTHOR
December 12, 2016 at 6:53 AM delete

Allahumma salli `ala muhammadin wa`ala ali muhammad

avatar
thehaikal
AUTHOR
December 18, 2016 at 10:17 AM delete

Semoga kecintaan kita terhadap Rasullullah S.A.W bukanalah bermusim tetapi sentiasa dan sepanjang hayat kita :-)

avatar
Miss Swaggie
AUTHOR
March 13, 2017 at 7:35 AM delete

Assalamualaikum sis. Saya minta izin untuk share ya 😊

avatar
Unknown
AUTHOR
April 11, 2017 at 10:22 PM delete

alhamdulillah banyak kelebihan berselawat ke atas Nabi junjungan kita

http://myannurbiz.com/agen-telekung-eksklusif-al-kauthar/

nurul liyana

avatar
Deanna Jaafar
AUTHOR
April 14, 2017 at 3:07 PM delete

assalamualaikum..
alhamdulillah atas ilmu yang dikongsi.
jom kita sama-sama didik diri mencintai Rasulullah SAW.
Tips Agar Masa Panjang

avatar
Hana Sharing
AUTHOR
October 13, 2021 at 6:45 PM delete

Subhanallah,terima kasih kak.

avatar
October 18, 2021 at 7:24 PM delete

Mohon halalkan saya pinjam gambar selawat untuk kegunaan sendiri

avatar
Zulkhairi
AUTHOR
November 11, 2022 at 3:01 PM delete

Diriku amat merindui mu duhai kekasihku ya rasulullah.. syafaatmu ku dambakan di negeri abadi kelak.. cita citaku teragung adalah bersama mu di syurga kelak... semoga dikabulkan..
jangan lupa lawati blog saya- perantauz2.blogspot.com

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon