Tips : Justify , Penyusunan Tulisan Yang Nampak Lebih Kemas !

Assalamualaikum ..

Dalam entri kali ni , Lyssa nak kongsikan sedikit tips dalam mengupdate entri blog tentang cara menyusun dan mengemaskan tulisan entri blog kita dengan alignment justify . Seperti yang kita semua tahu , alignment terdiri kepada 4 jenis. Kiri , tengah , kanan dan justify . Cuba korang belek balik entri blog korang. Selalu korang guna left alignment , right , center atau justify ? Lyssa nak buat pengakuan kat sini yang selama ni , Lyssa guna left alignment untuk semua entri Lyssa . 



Left alignment atau penjajaran kiri sebenarnya digunakan untuk perenggan-perenggan tertentu di bahagian entri blog kita. Alignment jenis ini tidak perlu diatur secara manual oleh kita kerana sistem telah menjadikannya sebagai default setting.

Antara semua aligment yang ada , Lyssa syorkan korang setting kan alignment korang menjadi Justfiy sebelum mula menaip blog , kerana ianya nampak lebih kemas dah teratur . Kalau sebelum ni Lyssa selalu sangat guna left alignment , tapi sekarang Lyssa nak jinakkan diri Lyssa untuk menggunakan Aligment Justify supaya nampak lebih kemas.

Korang pun mesti setujukan yang justify ni akan nampak penulisan kita jadi kemas. Sama lah macam assignment yang korang buat tu. Latih diri korang untuk guna Alignment justify . Tak de lah 'lecturer' korang mengamuk bila baca assignment korang tu nanti.

Sebelum korang tekan publish tu , make sure korang highlight semua tulisan korang tu , dan settingkan jadi justify macam ni ...



Tapi , kalau yang ada gambar tu , jangan lah pulak korang justify sekali . Gambar bila terletak di tengah-tengah dan berkedudukan (center) supaya susun atur blog nampak lagi kemas . Tulisan tu saja yang korang settingkan jadi justify :) 

Jadi, jom kita sama-sama guna tips kerdil ni untuk tampak blog jadi kemas dan tersusun rapi =)


TerimaKasihSudiBaca .

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

16 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
NUR RAIHANAH
AUTHOR
December 8, 2015 at 3:56 PM delete

lepas ni nak amalkan macam kak lyssa jugak lahh. hiihi. thankyou for sharing this kak lyssa..

avatar
Akif Imtiyaz
AUTHOR
December 8, 2015 at 3:57 PM delete

Huaaa Lyssa TYPO ada perkataan Tahi kat situ huhuhu...TAHU laa hehehe ''Dalam entri kali ni , Lyssa nak kongsikan sedikit tips dalam mengupdate entri blog tentang cara menyusun dan mengemaskan tulisan entri blog kita dengan alignment justify . Seperti yang kita semua tahi.....

avatar
NaD Dea
AUTHOR
December 8, 2015 at 4:04 PM delete

Thanks for sharing. Haha. Actually saya dah lama guna style macam tu. Nampak la kemas sikit even blog tak lawa mana :)

avatar
Sarah Amran
AUTHOR
December 8, 2015 at 4:11 PM delete

lyssa , kalau kita centerkan post boleh lagi justifykan dia ke ??

avatar
December 8, 2015 at 4:13 PM delete

Boleh Sarah Amran .... Select all and justfiy kan dia ..

avatar
December 8, 2015 at 4:13 PM delete

Lissa memang guna alignment justify. senang atur dan kemas :D

avatar
Aqilah Azmi
AUTHOR
December 8, 2015 at 4:48 PM delete

omg yes sgt kemas
thank u so much kak lyssa <3

avatar
Fatin Liyana
AUTHOR
December 8, 2015 at 4:51 PM delete

setuju sangat. bila set kan kepada justify, nampak penulisan kita lebih kemas. Fatin selalu guna left alignment. kadang-kadang kalau rajin je set kepada justify. lepas ni boleh follow tips Lyssa lah :)

avatar
Fatin Liyana
AUTHOR
December 8, 2015 at 4:52 PM delete

setuju sangat. bila set kan kepada justify, nampak penulisan kita lebih kemas. Fatin selalu guna left alignment. kadang-kadang kalau rajin je set kepada justify. lepas ni boleh follow tips Lyssa lah :)

avatar
Syamsid Dhuha
AUTHOR
December 8, 2015 at 5:39 PM delete

Tak terfikir . Betul juga tu - Syamsid Blog -

avatar
Mormor
AUTHOR
December 8, 2015 at 7:10 PM delete

hehe, selalu buat alignment masa esaimen je. hihi. tq for the tips

avatar
December 8, 2015 at 9:30 PM delete

feeling buat esaimen pulak rasanya bila justify.. hehe

but, it's true. Justify setiap perenggan yang ditaip lebih menampakkan kekemasan untuk entri. lebih2 lagi kalau entri yang panjang. Readers pun tak cepat bosan baca.. ;)

avatar
Beiby Yatie
AUTHOR
December 9, 2015 at 9:31 AM delete

tips yang baik.. terima kasih Lyssa

avatar
December 9, 2015 at 1:11 PM delete

sama lah,,akak dulu selalu guna center,,pastu sekarang guna left pulak..t nak tukar justify je lah

avatar
Fiqah Feeona
AUTHOR
December 9, 2015 at 4:02 PM delete

Thanks for the tips. Saya pun tengah improvekan penulisan blog

avatar

Google+ Followers