Tutorial : Jumlah Pengunjung Blog Cara-2 (Histats)

Gadis Kidal Berceloteh...
05/03/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Erhh . Memang tak dinafikan lagi , lama benar rasanya Lyssa tak buat tutorial kan ? huhu ~ Tapi malam ni Lyssa nak ajar korang macam mana nak letak jumlah pengunjung cara kedua pulak . Dulu masa cara pertama dulu ada tertulis di ENTRI INI . Cuba lah tengok . Tapi yang itu guna Freeonlineusers. Tapi , kali ini lebih tepat dalam banyak function nya . Guna Histats .

Macam dekat sidebar Lyssa yang gerak-gerak tu , menunjukkan berapa yang online masuk blog Lyssa . Cer tengok ni :


 

Ramai jugak yang tanya Lyssa macam mana nak buat benda alah ni  . Kalau nak tahu , jom ikot step kat bawah ni ...

1. Korang pergi ke link ini terlebih dahulu >>>  http://www.histats.com/ 

2. Kemudian fill link blog korang di bahagian register ..

 

3. Lepas tekan register , korang fill in form yang terpapar di screen korang sekarang .

4. Time Zone tu , pilih 8.36pm .. Kuala Lumpur . 

5. Masukkan Captha Code dan Tick Agreement Terms . Terus tekan Register.

6. Dia terus keluar >> REGISTRATION DONE ! please check your mailbox! 

7. Korang pergi dekat inbox mail korang , check dan tekan link warna biru . 

8. Lepas korang tekan link tadi automatik akan keluar macam ni :
Your account is now active, please login now and start using histats.com!  

9. Tekan link yang diorang bagi tu . (http://www.histats.com/)

10. Login balik . Masukkan email dan password .

11. Lepas tu , tekan ADD A WEBSITE.  

12. Masukkan Site URL (link blog) , Title , Description dan Captcha . Tekan Continue (!)

13. Tekan pada link blog korang yang tak terpapar tu , kemudian tekan bahagian ini pula :


 

14. Dah tekan kan ? Now tekan Add New Counter .

15. Pilih text dan yang Lyssa bulatkan tu .  Contoh :


16. Tick pada Users Online . In terpulang kepada koranglah nak tick mana korang suka pun :)

17. Lepas tick , tekan SAVE !

18. Then , tekan pula pada Counter id . Akan keluar kod di bahagian bawahkan ?

19. Sekarang korang copy kod tersebut .(Standard)

20. Seperti biasa .. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

21. Paste kod tadi di ruangan Html/JavaScript

22. SAVE . Cuba lihat dekat blog . Ada takk ? Selamat Mencuba (!)



PSTTT : Sorry ye  . Panjang sangat stepnya . Hope korang TERLEBIH paham  . peace ^^v 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

53 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
nurul asyiqin
AUTHOR
March 5, 2012 at 9:25 PM delete

teringin sgt nk buatt..thanx :D

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
March 5, 2012 at 9:28 PM delete

yeayy!! lyssa da ok daripada moody..hehehe..macam ni ler lyssa faizureen yang saya kenal. sentiasa kuat dan tabah.. :)

avatar
Nurul Amanina
AUTHOR
March 5, 2012 at 9:28 PM delete

ohh, nanti nak cuba ler :)

avatar
March 5, 2012 at 9:40 PM delete

jadi lha sis ! yeayyy . thanks . i love you :)

avatar
faiz fakhirin
AUTHOR
March 5, 2012 at 10:01 PM delete

Toche Toche Toche Sifooo

avatar
Aiez & Berry
AUTHOR
March 5, 2012 at 10:04 PM delete

whaha!ok punye tuto..i'll try it.. ;)

avatar
March 5, 2012 at 10:18 PM delete

wahhh mcm best jep , , jap lg nakk test wat lha :))
thanks kak lyssa :))

avatar
March 5, 2012 at 11:09 PM delete

Thnx kak Lyssa , lme dah cari tuto ni ;))

avatar
nasir hamzah
AUTHOR
March 5, 2012 at 11:54 PM delete

terima kasih, menjadi akhirnya.. walaupun pengunjung sikit je yg datang..huhu

avatar
March 6, 2012 at 12:26 AM delete

Time kasih kak lyssa.... you're the sifu.. (Yeay dpt jadi pengomen ke 14 sebelum ni asyik jadi pengomen ke 300 lebih je)

avatar
hahafyza
AUTHOR
March 6, 2012 at 1:13 AM delete

kak Lyssa ! masehh eh :) akak cmne nak buat letak lagu mcm akak tu ? mksud fiza sembunyi kan mcam blog akak tuu ? hehe hope akak buat eh ?? ;)

avatar
Diyana Norman
AUTHOR
March 6, 2012 at 2:59 AM delete

x buat pon.. sbb dh ade fibox tuh..

avatar
March 6, 2012 at 3:12 AM delete

maybe akan buat bila akak rajin dan ada masa nt

avatar
NAL
AUTHOR
March 6, 2012 at 8:14 AM delete

Faham..thanks ye awk sebab kongsi.. :)

avatar
adiela
AUTHOR
March 6, 2012 at 9:40 AM delete

terima kasih kak Lyssa (^___^)

avatar
March 6, 2012 at 10:34 AM delete

best ada stats tu..
tp i kena tunggu traffic tinggi baru nak letak..
segan lagi ni, heheh ;)

avatar
shera
AUTHOR
March 6, 2012 at 4:01 PM delete

wah ! jadilah . hihi . suke2

avatar
Tqah-Ngegeh
AUTHOR
March 6, 2012 at 4:09 PM delete

alahh , susah2 jer kak lyssa nie .. hikhikhi :PP

avatar
Nurul Hayati
AUTHOR
March 6, 2012 at 4:40 PM delete

Lyssa, Lyssa.. macam mana nak buat kotak untuk follower..




#macam la saya ni ada follower..blog pun, sikit je org nak tgk..


http://hayatirosdi.blogspot.com/

avatar
Yaya ★
AUTHOR
March 6, 2012 at 10:00 PM delete

Kak Lyssa tolong saya

http://kesahhyayadengansidia.blogspot.com/2012/03/ehh-apa-ini.html

avatar
Hana_Maroo
AUTHOR
March 7, 2012 at 8:57 AM delete

as salam sis.. kasi ler tips utk tingkatkn traffic n followers.. >_<

avatar
RochelMayMei
AUTHOR
March 9, 2012 at 6:51 PM delete

Thnaks untuk tutorial yang berguna nie..Jadi tapi Rochelle cuma guna online user jer..Tak payah banyak2..:)) thnks again sis..muakhcxx...

avatar
March 10, 2012 at 12:52 PM delete

kak lysa...jadi...terima kasih kak lysa...

avatar
♥Arin Anis
AUTHOR
March 10, 2012 at 11:48 PM delete

x de la..time zone pukul 8.36

avatar
chiyoko comei
AUTHOR
March 11, 2012 at 10:47 AM delete

thankz lyssa..akk da buat da..:)

avatar
March 14, 2012 at 4:11 PM delete

camane nak letak..kite dah guna blogskin..kurg faham la dgn kod2 tu *_*
tolg tunjukkan yer

avatar
PELANGI INDAH
AUTHOR
March 15, 2012 at 8:34 PM delete

jd buat thnx lyssa.... :)

avatar
ilatasha
AUTHOR
April 1, 2012 at 12:17 AM delete

akak,tak dpt pun..xboleh nak tick..

avatar
M a Z n I
AUTHOR
April 24, 2012 at 9:59 PM delete

terima kasih lyssa...sangat hargainye..

avatar
June 8, 2012 at 5:39 PM delete

Kak Lyssa thanks 4 this tuto .. menjadi :D

avatar
September 20, 2012 at 1:00 PM delete

daa try and daa jadii~! hehe thanks kak lyssa~!

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 10, 2012 at 10:37 PM delete

ok dah jadi.. tq for the info

avatar
Faris Ris
AUTHOR
November 6, 2012 at 3:58 PM delete

kak lyssa . tak jadi laa . :'( .
tolong laa .

avatar
Eira Nazhan
AUTHOR
December 24, 2012 at 5:12 PM delete

lysa lepas tick yang mana kite nak kan pastu xde pun button save dgn counter ID

avatar
shafiqahanuar
AUTHOR
January 19, 2013 at 6:08 PM delete

THX KAK LYSSA! JD LAA :D

avatar
January 27, 2013 at 7:29 AM delete

Terima kasih atas tutorial ni... Akak baru belajar buat blog untuk page business hantaran akak.. jom follow: http://pesonaindahhantaranmeru@blogspot.com

<3 <3

avatar
sYaFiNaS
AUTHOR
October 16, 2013 at 12:15 PM delete

hi kawan2..i am a new blogger..sila lah je blog cikfinazcuiey.blogspot.com...nanti nak try gak lah..tq..

avatar
sYaFiNaS
AUTHOR
October 16, 2013 at 12:18 PM delete

hi...i'm a new blogger..boleh la singgah kat blog saya...cikfinazcuiey.blogspot.com..nanti nak cuba buat gak lah..tq yea..

avatar
Lynda Anuar
AUTHOR
October 23, 2013 at 12:59 PM delete

TQ LYSSA MENJADI.. BESTNYEEEE.. :)

avatar
balqisfz
AUTHOR
December 8, 2014 at 2:12 AM delete

Alhamdulillah jadi dah. Tq kak Lyssa <3

avatar
March 26, 2015 at 11:38 PM delete

thankyou so much kak for this tuto. berguna sangat. terima kasih <3

avatar

Google+ Followers