Tips Blogging | Cara Mengenali Pembaca Blog Anda

.Assalamualaikum



Kali ini Lyssa akan upkan satu Entri Tips Blogging , iaitu Cara Mengenali Pembaca Blog Anda . Pernah kah korang tahu siapa pembaca blog anda ? Mereka datang dari mana ? Umur mereka berapa ? Mereka tergolong dalam kalangan lelaki ataupun perempuan ? Mereka sukakan post yang macam mana ? Sebagai blogger, semua perkara itu memang WAJIB anda ketahui.


Sebelum itu , anda seharusnya mendaftarkan diri anda di Google Analytics supaya segala statistik yang berkaitan dengan blog anda akan tercatit di situ . So, siapa yang belum ada lagi Google Analytics atau lebih dikenali sebagai GA , anda boleh terus ke page ini ---> Sign Up Google Analytics 


Lepas dah sign up dan meletakkan kodingnya di blog , anda boleh lihat trafik blog anda di situ pada keesokan harinya . Dan boleh lah buat research untuk mengenali siapa pembaca blog anda .


Jadi , bagaimana cara untuk kita kenal pembaca blog kita ?

1. Umur 

Di bahagian Demographic nanti , anda akan lihat overview untuk Umur seseorang yang sering masuk ke blog anda . Dari situ , anda boleh tahu adakah pembaca anda di kalangan belasan tahun ataupun puluhan tahun . Contoh statistik di blog Lyssa . Tengok lah . Kebanyakan yang masuk blog Lyssa adalah dalam kalangan manusia yang berumur 18 - 24 tahun . Ini merupakan statistik untuk tahun ini (2015).




2. Jantina

Selain umur , anda juga boleh melihat majoriti yang datang jenguk , masuk ke blog kita ni siapa ? Lelaki ataupun perempuan . Macam blog Lyssa ni kebanyakan orang perempuan yang masuk . Mungkin mereka dari golongan yang suka guna tutorial blog Lyssa , maybe . hehe . Kurangnya lelaki mungkin disebakan entri yang langsung tidak menarik perhatian mereka untuk singgah jenguk walaupun 1 saat . Sangat hampa . Tengok kat bawah ni ? So apa yang korang nampak ? Majoriti perempuan kan . Dah mencapai 75% pembaca blog Lyssa terdiri daripada golongan wanita.



3. Lokasi

Anda juga boleh mengenali pembaca blog anda melalui lokasi . Rata-rata yang datang singgah ke blog anda haruslah daripada negara anda sendiri kan ? Macam Lyssa yang menetap di Malaysia , seharusnyalah pembaca ramai yang datang nya dalam kalangan warganegara Malaysia.



4. Browser

Bukan setakat negara je , anda juga harus tahu pembaca anda tu guna browser apa . Chrome ke , Mozilla ke , Safari ke , Internet Explorer ke . Contoh kalau majoriti yang guna Chrome , cuba sesuaikan template blog anda itu dan compatible with Chrome . Tak ada lah nanti menyebabkan pembaca anda kurang gemar ke blog anda disebabkan susunan layout yang berterabur or what so everkan .




5. Popular Post atau Pages

Ok . Yang ini paling penting . Anda boleh mengenali pembaca blog anda dengan mengetaui post atau pages manakah yang majoriti menjadi tarikan pembaca blog anda itu . Dengan ini , anda boleh teruskan post mengenai apa yang mereka minat supaya anda dapat mengekalkan pembaca blog anda lebih lama ke blog itu ..


Contohnya di sini , ramai pembaca Lyssa akan mengujungi terus ke blog homepage Lyssa dan juga keduanya ramai yang tertarik untuk terus ke tutorial blog ini . Jadi , anda pula bagaimana ?



Banyak lagi sebenarnya cara untuk anda mengenali siapa pembaca blog anda itu . Jadi , tak rugi pun kalau anda daftar Google Analytics tu sekarang dan ketahui pembaca blog anda melalui GA itu.

Itu sahaja yang nak Lyssa kongsikan .

**3 hari update entry ni , baru sekarang nak habis . kahkah . Itu lah .. Asyik menangguh je . Kan dah sesak . haha .**
Eh , rasa macam terlebih formal pulak ber-anda anda dalam entry ni . hahaha :D 


TerimaKasihSudiBaca ...

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

26 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
NUR CAHAYA
AUTHOR
August 20, 2015 at 10:04 AM delete

tq for the tips, nak g buat sekarang jugak :D

avatar
Belang Tarung
AUTHOR
August 20, 2015 at 10:19 AM delete

bahaya betul macam mana dia detect umur tu hahahha

avatar
kak gojes
AUTHOR
August 20, 2015 at 10:26 AM delete

ooo..itu gunanya GA...

wow..byk juga yg masuk blog lyssa kan...bestnya

avatar
A. Aqma
AUTHOR
August 20, 2015 at 10:38 AM delete

Terima kasih banyak for the info Lyssa!
Keep sharing! :D

avatar
A. Aqma
AUTHOR
August 20, 2015 at 10:39 AM delete

Terima kasih banyak for the info Lyssa!
Keep sharing! :D

avatar
Mimi Kyumi
AUTHOR
August 20, 2015 at 11:12 AM delete

Selama niex tau pn apa fungsi GA.skrg dh tau..hihi

avatar
aein
AUTHOR
August 20, 2015 at 12:29 PM delete

time kasih dengan info yang diberi....best sangat2 tau..baru tau..

avatar
August 20, 2015 at 1:17 PM delete

good info, baru tw ni, hehe btw, nk tnye, kat google analytic tu, part mane nk tgk pageview n unique view?

avatar
August 20, 2015 at 1:49 PM delete

oooo bru pham gune GA nie,thx kak lyssa

avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
August 20, 2015 at 1:57 PM delete

Terima kasih tau cik lyssa tenit..huhuhu..eh jangan lupa..3 J's..jangan dibuli bila balik rmh..akak nak ber GA kejap..nice info..

avatar
aeinna Musa
AUTHOR
August 20, 2015 at 2:52 PM delete

Ilmu baru ni..nk buat jugak la

avatar
kisah earty
AUTHOR
August 20, 2015 at 3:26 PM delete

terima kasih share tips berguna ni..salam singgah.. :)

avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
August 20, 2015 at 3:51 PM delete

Ooowhh.. macam tu je boleh check pembaca blog kita ye.. ermmmm.. good info ni... :)


Salam.. haii.. jemput join giveaway saya ye.. ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIC dengan hadiah wang tunai keseluruhan bernilai RM350 untuk direbut..!! Jom ajak ramai-ramai join.. jomm.. jommm..!! tQ so much... :)

avatar
nZaOdonut
AUTHOR
August 20, 2015 at 3:53 PM delete

thanksss for da tips Lyssa :)
nti nak practise buat..hehehe

do skodeng sini >> http://nzaodonut.blogspot.com/

avatar
Farhain Azmi
AUTHOR
August 20, 2015 at 4:47 PM delete

tips yang sangat berguna lyssa. Nanti nak scan juga blog yong.

avatar
Mirabeads azi
AUTHOR
August 20, 2015 at 4:49 PM delete

bagus info ni....thanks

avatar
August 20, 2015 at 5:39 PM delete

banyak lagi boleh dikaji dalam google analytics. so dapatlah kita tengok sejauh macam performance blog kita kan :)

avatar
wana
AUTHOR
August 22, 2015 at 2:08 AM delete

tq lyssa untuk info ni. Kot2 nuffnang ada nak tanya....senang sikit nak jawab...

avatar
nZaOdonut
AUTHOR
August 23, 2015 at 9:35 PM delete

thanks Lyssa..dh follow entri tips tu..tak zabarr nak tengok update nti :)

feel free skodeng blog sini >> http://nzaodonut.blogspot.com/

avatar
Capt Shah
AUTHOR
October 18, 2015 at 11:22 PM delete

Assalam tq leysa..ada permintaan la leysa..boleh ajarkan saya buat blog yang kreatif sperti ini...step 1 to 100..tqvm

avatar
Adda Saadah
AUTHOR
November 30, 2015 at 9:58 AM delete

Thank you lyssa. Suka baca blog. Penuh tips. Hihi

avatar

Google+ Followers