Tutorial : Sign Up Google Analytics

Gadis Kidal Berceloteh...
29/10/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v



Heyyp . Lyssa ada request dari BLOGGER NI suruh ajar korang macam mana nak buat Google Analytics ni . Tahu ke , menatang ape "Google Analytics" ni ? Ada yang dah tahu , dan ada yang belum tahu kan ? Okey . Bagi yang tak tahu , Lyssa cerita kan dekat korang lah yer ..










"Google Analytics" ini adalah satu perkhidmatan percuma yang ditawarkan oleh Google yang menghasilkan statistik dengan lebih terperinci pelawat-pelawat yang masuk ke website atau blog korang . Melalui Google Analytics korang dapat melihat setiap pelawat yang melawat laman web korang dan yang lebih penting sekali, kita dapat melihat apa pelawat buat didalam laman web korang


Selain itu ,  korang jugak dapat tahu dari negara mana pelawat korang tu datang , berapa kali blog korang di view , berapa ramai unique visitor korang dalam masa sehari , pukul berapa pelawat tu view blog korang , browser apa yang pelawat korang gunakan , dengan cara apa pelawat korang tu datang (sama ada melalui search engine ke atau dari link2 blog orang lain ),dan banyak lagi la! Best kan ?? 


So , apa ditunggu lagii ? Jom kita Sign up beramai - ramai ! HEHE.


1.  Korang pergi ke link ini >> http://www.google.com/analytics/

2.  Tekan Sign Up Now (bawah Access Analytics)

3. Then , Tekan Sign Up lagi sekali .


4. Fill ini macam Lyssa buatkan ni : Klik untuk nampak lebih jelas .


5.  Then , tekan Create Account !

6.  Lepas itu , akan keluar "Tracking Code" . Scroll down ke bawah , akan ada code yang diberi.

7. Copy code tersebut ! Dah copy ? Sekarang , Lyssa ajarkan . Cara - cara nak pasang dan letak dalam blog :


Cara Nak Pasangkannya !! :

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl F dan cari kod ini </head>

3. Jumpa kan ? Mustahil lah tak jumpa . Then , korang paste kod yang korang copy tadi kat atas kod </head> itu .

4. Contoh macam Lyssa buat kat bawah nihh : (klik untuk nampak lebih jelas)


5. Then , SAVE Templates .

** Oke , now dalam masa sehari , korang boleh tengok , berapa jumpa PageViews and Unique Visitor blog korang tu ! Mudah and berguna kan ? Serius BEST ! 



Tak tahu macam mana nakk Check kita punya Pageview dan Unique Visitor ??
Korang boleh TEKAN SINICEPAATTT !! Dekat situ , Lyssa ada ajarkan macam caranya nak gunakan Google Analytics (GA) tuh ;)



KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

26 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Huda Diaz
AUTHOR
October 29, 2011 at 2:18 PM delete

Lyssa, bukan nak kureng ke apa, tapi sebenarnya tak perlu masuk HTML code pun. just go to dashboard, Settings, Other, bawah sekali ada benda ni:
Google Analytics
Analytics web property ID: textarea

isi situ je.

haha :D

avatar
Huda Diaz
AUTHOR
October 29, 2011 at 2:19 PM delete

kalau guna Classic Template, berguna lah. hehe

avatar
October 29, 2011 at 2:23 PM delete

dekat mana nak tengok PageViews dengan Unique Visitor lepas dah buat semua ni Lyssa? Huhuhu.

avatar
husnazahidi
AUTHOR
October 29, 2011 at 2:23 PM delete

oow..bru twu..hehe..
k.lyssa nk tnya skit..
untung x klau kta ltak search engine kt blog??

avatar
October 29, 2011 at 2:25 PM delete

lysa..cmne kita nk tgk ble da bt cmtuh..cnth,.,,kite nk tgk pelawat 2 dr mne n ap sj la..

avatar
Faqihah Husni
AUTHOR
October 29, 2011 at 2:29 PM delete

Wa'alaikumussalam. Waah! OHSEEM!

avatar
orange_gurl
AUTHOR
October 29, 2011 at 2:31 PM delete

macam mana nak cek nanti????

avatar
October 29, 2011 at 2:32 PM delete

Waalaikumussalam :) Awesome, dah buat dah :D Thank you akak. Nak tengok dekat mana eh ?

avatar
dyniey ezzati
AUTHOR
October 29, 2011 at 2:40 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
October 29, 2011 at 3:17 PM delete

thnkz kak lyssa lawa!!!!! >.<
hehe... xD

avatar
Cytah Lovicry
AUTHOR
October 29, 2011 at 3:36 PM delete

jom pergi sini !

http://tentangjiwacytah.blogspot.com/2011/10/jom-main-kena-tag.html

avatar
October 29, 2011 at 3:56 PM delete

Kak lysa nie hebat lhaa . sumpah jealous , followers ramai . Sorry , comment nie tade kene mengena dengan entry nie cuma nak bagitahu saya nak jadi blogger hebat macam kaka :)

avatar
Mr.Baiz
AUTHOR
October 29, 2011 at 6:11 PM delete

tq lysaa dah sign up pun

avatar
tyra uyura
AUTHOR
October 29, 2011 at 8:22 PM delete

@Huda Diaz

tak boleh pun try kat situ..

avatar
teratai bunga
AUTHOR
June 9, 2012 at 3:18 AM delete

lyssa cam mane nk buat search engine for maklumat terperinci blog ..
my blog:http://funnyzoneads.blogspot.com its new

avatar

Google+ Followers