TUTORIAL : Kod iFrame Untuk Like Fanpage Button Di Sidebar

.Assalamualaikum



Mungkin ramai yang tak tahu , Like Fanpage Button kini atau sudah lama dah berubah .
Bila korang nak ikut >> TUTORIAL INI & TUTORIAL INI je mesti tak menjadi kan ? Sebab apa ? Once korang tekan klik sini , automatik akan keluar page ini :


Sekarang punya dah jadi version baru . Sebab tu , sekarang ni , siapa yang nak dapatkan Kod iFrame untuk diletakkan di bahagian Sidebar , dah tak de ... Bila tekan Get Code bahagian Page Plugin tu , mesti akan keluar hanya coding yang melibat edit di bahagian Template > Edit HTML sahaja . Dan perlu diletakkan selepas kod <body> ... Seperti kod di bawah .. 



Tapi korang tak perlu risau . Lyssa ada untuk menolong dan sedia membantu korang yang hadapi masalah sebegini . Tak payah nak sedih-sedih k ? Lyssa bagi terus kat korang KOD IFRAME untuk korang paste nanti . Hanya follow step di bawah sahaja . Mudahkan ? :D


1. Dashboard > Layout > Add A Gadget > Html/JavaScipt

2. Copy kod ini :

<center><iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https://www.facebook.com/lyssasecretdotcom?fref=ts&amp;width=200&amp;height=290&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;header=true&amp;stream=false&amp;show_border=true" scrolling="no" frameborder="0" style="border:2px; overflow:hidden; width:300px; height:180px;" allowtransparency="true"></iframe></center>
</center>


3. Paste di ruangan Html/JavaScript tu .

4. Link berwarna MERAH korang boleh tukar dekat LINK FANPAGE FACEBOOK korang . Manakala warna HIJAU tu korang boleh tukar untuk size kelebaran LIKE FANPAGE tu :D


5. Then , SAVE ! Dah siap ... Cuba lah tengok , jadi tak macam kat bawah ni ? huhu . Alang-alang tu cer kasi LIKE sikit kat sini . hihi .








6. Oh , ada penambahan , kalau korang nak nampak apa yang korang share kat fanpage korang tu .. Macam ni :






Boleh juga  . Tak de hal lah . Copy Paste kod ini . Tukarkan LINK merah tu kepada LINK FANPAGE korang . Simple kan ?


<iframe src="http://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https://www.facebook.com/lyssasecretdotcom&amp;width=230&amp;colorscheme=light&amp;connections=10&amp;stream=true&amp;header=true&amp;height=587" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:230px; height:587px;" allowtransparency="true"></iframe>


Itu je . Dah settle :D

TerimaKasihSudiBaca ...

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

21 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
yangbaik
AUTHOR
August 19, 2015 at 7:57 AM delete

bestnya... ada tip macam nie.
mesti nak cuba

avatar
Mimi Kyumi
AUTHOR
August 19, 2015 at 7:59 AM delete

Bijak betuk la Lyssa ni..Hihi

avatar
NUR CAHAYA
AUTHOR
August 19, 2015 at 8:10 AM delete

Takde lagi fan page nak letak T_T

avatar
August 19, 2015 at 8:31 AM delete

Tq lyssa for this good info :) will try next time

avatar
Afidah Azmi
AUTHOR
August 19, 2015 at 8:33 AM delete

menarik ni...tapi akak tak ada lagi fanpage ni...maklumlah siapalah daku kepada mereka di luar sana..

avatar
EEQA
AUTHOR
August 19, 2015 at 8:37 AM delete

Tq sharing LYSSA. Ni lain yang letak badge kat tepi tu kan? Eeqa letak Badge je.

Kulit KUSAM? BERJERAWAT? TONA TAK SEKATA? Kulit tak secantik artis KOREA? Buntu dah cuba pelbagai cara? : VITAMIN UNTUK KULIT CANTIK

avatar
ENA
AUTHOR
August 19, 2015 at 9:22 AM delete

best ni..lyssa, cuba tgk blog akak..byk gt widget ye?

avatar
IQ = Iez Qis
AUTHOR
August 19, 2015 at 9:49 AM delete

IQ pernah buat, tapi bila part nak cari < body > tu mesti tak jumpa...camneee??

avatar
cindyrina
AUTHOR
August 19, 2015 at 10:13 AM delete

Thank you Lyssa! Dah install kat blog saya juga. :)

avatar
August 19, 2015 at 10:14 AM delete

tak dapat lah. keluar error: invalid facebook URL. padahal dah betul URL nya...

avatar
August 19, 2015 at 10:20 AM delete

@Mama Cahaya Mataku
aik . serius ke ?
sure tak terdelete simbol ? ataupun simbol & tu ke ?

avatar
August 19, 2015 at 11:53 AM delete

button fb pun dah berubah kan..yg tuto lama xleh guna dah

avatar
August 19, 2015 at 12:38 PM delete

menarik tutorial ni..nice sharing

avatar
fiyy ya
AUTHOR
August 19, 2015 at 3:50 PM delete

kak lyssa, please baca komen saya. kenapa widget followers saya tak boleh letak ? bila nak save je akan timbul "error" help me please :(

avatar
Akif Imtiyaz
AUTHOR
August 19, 2015 at 4:52 PM delete

Wah menarik tutorisl ni lyssa..pd yg mmg tgh cari boleh la ikut tutorial lyssa..nice sharing lyssa

avatar
jue rahman
AUTHOR
August 19, 2015 at 4:54 PM delete

sis..dh try tp error.. huhu..help pls

avatar
August 19, 2015 at 5:25 PM delete

yeyerhhhhhh, tq lyssa sayang.....sayang sokmo lah camni..hihihi

sape yg belom join giveaway hakak, meh join meh...hihihi

MERDEKA GIVEAWAY BY HONEYONNEE.COM

avatar
September 26, 2015 at 2:07 PM delete

hai sis lyssa ... haha ..

come dari blog sebelah .. finally dapat jugak buat ni .. thanks .. jom nengok :)

http://naurahnawwarah.blogspot.my/2015/09/tutorial-like-button-widget-for-fan-page.html

avatar
Bella Idura
AUTHOR
November 3, 2015 at 9:08 PM delete

LYSAA THANK YOU SYANG... PANDAI SANGAT.

avatar
January 4, 2016 at 8:27 PM delete

Thanks kak lyssa untuk tutorial ini. Tapi kalau nak letak fanpage untuk entry macam mana ?

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers