Tutorial : Autopublish Post !

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum ^^

Haii Semua . Apa itu Autopublish Post ?
Tahu ke takk nih ?

Tak tahu ke . Ok . Lyssa akan terangkan , apa itu autopublish post !?

Oke . senang cite macam ni lah .. Contoh nya korang busy memanjang minggu tu kan . Sampai gila tak ada masa nak meng-hapdet entry .
Bila korang FREE ke  , korang type sebanyak mana entry korang nak . Then , Korang tetapkan masa dan tarikh entry nak di-publish .
Automatik dia akan terpublish waktu tuh . Lyssa selalu jugak buat macam n.
Sebab Lyssa ni busy je memanjang ! hahahaha . Busy apa ntah =)


Ok . nak tahu ? jom !

1. New Post > Taip Title Post > Tapi apa yang korang nak

2. Then , lepas taip apa yang patut , korang tengok bahagian ini :

 


3. Macam kt atas ni kan , korang tekan Post Options .

4. Tick Scheduled at

5. Tetapkan Tarikh dan Masa yang hendak dipublish !

6. Terus je TEKAN PUBLISH !

7. Then , akan automatik ter-publish pada tarikh yang anda tetapkan itu .


Perhatian !!
Kalau New Post korang tak ada Post Options , korang buat macam ni :

Settings > Scroll ke bawah > Select Post Editor > Tick Updated Editor > SAVE


Mudah je kan ? SELAMAT MENCUBA ! =)
 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

17 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
..nuryanna..
AUTHOR
October 3, 2011 at 12:16 PM delete

lyssa..tolong jap..kenapa shoutbox saya xleh hide pun? masammanischenta.blogspot.com

avatar
cindhadahniea
AUTHOR
October 3, 2011 at 12:25 PM delete

waaaa.. bole jgk eyh mcm tu... tq 4 dis sharing dear.. :)

avatar
Ahmad Uzair
AUTHOR
October 3, 2011 at 1:00 PM delete

herm jap eh.cara ni pn boleh buat sticky post kan?

avatar
Mashitah
AUTHOR
October 3, 2011 at 1:02 PM delete

Senang mcm makan kacang !

avatar
October 3, 2011 at 1:03 PM delete

@Ahmad Uzair

TAK !! sticky post lain . kalau sticky tuh , kena publish dulu . baru edit tukar date. hehe .

avatar
PUTRY
AUTHOR
October 3, 2011 at 1:04 PM delete

wahh ! tak tau pulak bole post cmnie . now baru tau . hee ~ thanx a lot kak lyssa ! :)

avatar
November 2, 2011 at 8:46 PM delete

oh, macam tu..
nak cube la, terima kasih ye kak Lyssa (;

avatar
December 12, 2011 at 5:08 PM delete

lyssa syg .. mcm mane nk letak comment box mmc lyssa ni ? boleh turun naek turun naek .. hehehe sorry tak tahu nk explain . maybe lyssa fhm kot :D n how nk bt mcm lyssa jugak
"awak , tekan sini untuk comment!"
boleh tlg bt kan toturial tak ? sorry menyeusahkan .. sbb , dh lame nk cari mc lyssa punye ni . igtkan lyssa ade bt tutorial psl comment box :(

avatar
Amy_Qieyla
AUTHOR
January 2, 2012 at 8:37 PM delete

sys,, nk tnye.. camane nk ubah susunan post ?? sy nk keluarkan post yang baru dulu.. bantulah sy ye sys..

avatar
June 6, 2012 at 12:25 PM delete

em nak tanya.. saya dah pernah buat tapi macam tak jadi je..

kalau kita dah tekan publish, dia akan terus publish dekat kita punye blog ke? sebab saya dah set masa tetapi dia keluar time saya publish tu jugak.. huhu

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 13, 2012 at 6:32 PM delete

buy tramadol tramadol online for cheap - buy tramadol tablets online

avatar
January 31, 2014 at 9:09 PM delete

ooo.. faham. zara dah panik td sb tertekan publish tanpa sngaja. ingtkn dah tkluar pegi post ari ni.. hahaha.

avatar
February 28, 2014 at 8:07 PM delete

@..nuryanna.. Haii .. jemputlah ke blog saya :) ohsemme96.blogspot.com :)
blog kak lyssa ohsem

avatar

Google+ Followers