Tutorial : Disable Highlight

Gadis Kidal Berceloteh...
13/10/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v

Heyy korangg !

Ahakkx !
Okee , Lyssa nak teruskan dengan tutorial Lyssa ni , setelah sekian lama Lyssa tinggalkan daripada buat tutorial :)

Ada Orang tanya nih :

 

Lyssa rasa , Lyssa paham Cik Adik nih , nak apa ?
Tapi , kalau tanggapan Lyssa salah , sorry erkk !

OKE ! Fungsi Disable Highlight ??
Oke , Function nya , tak nak bagi orang copy penulisan korang .
Kalau orang nak highlight , comfirm tak kan boleh !
Tapi , bagi sesiapa yang ada buat tutorial dekat blog korang tu , memang tak boleh lah ikot tutorial nih , Nanti , bloggers lain nak highlight , nak cari kod , sampai kesudah takkan menjadi . Ye tak ?

Jom ikot tutorial ini :

1. Log in > Design > Add a Gadget >Html/Jacascript 

2. Copy kod di bawah :

<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>
 

3. Paste di ruangan html/javacript tadi tu 

4. Then , SAVE lah . Menjadi takk ?

Kalau menjadi , senyum leborrr cepat ! =) 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

38 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
October 13, 2011 at 9:00 PM delete

kak lyssa, cam ne nak buang welcome to my bog click here tu enter tuh!!

avatar
Zetty Ilham
AUTHOR
October 13, 2011 at 9:05 PM delete

Yeay ! Lpas ni , xdak spe ley cuwik cuwik daaa ! Sayang kak Lyssa !

avatar
ShafyqOnlyy
AUTHOR
October 13, 2011 at 9:08 PM delete

nak buat tapi agak KEMALASAN !.
btw kakak jangan buat ni . nanti kalau ada TUTO baru susah nak copy & paste .
haha :)

avatar
October 13, 2011 at 9:32 PM delete

Kak lyssa, kenape cursor tak keluar ek? One more thing, kalau tgk code tu ade tulis default kan? camane nak tukar? Pleaseeee :)

avatar
October 13, 2011 at 10:58 PM delete

wahhh, nice tips la.baru tahu, hehehe nak cuba la :)

Jom tekan laju-laju! : Bahagiakah Bercinta Dengan Orang Popular?

avatar
ibnuismaini
AUTHOR
October 13, 2011 at 11:20 PM delete

ada menjejak coding ni dulu, tiba2 muncul hari ni kt sini. thanx.

avatar
Zaid Huda
AUTHOR
October 14, 2011 at 12:23 AM delete

kalau insist nak curik juga, just disable JavaScript.
:D

avatar
October 14, 2011 at 12:45 AM delete

tutorial ni memang bagus.. tapi kalau boleh, biar lah boleh terus bukak new tab untuk tekan benda yang nak di highlight tu.. ini akan memudahkan readers.. hehe..

saya suka bw :)

avatar
c-Lau's worLd
AUTHOR
October 14, 2011 at 10:30 AM delete

Thanks Kakk buat tuto nihh , Faham jugak akakk ye maksud saya .. HAHA !

avatar
Ms Ef Abas
AUTHOR
October 14, 2011 at 4:27 PM delete

First time masuk this site, very informative. Keep up the good work :)

avatar
bl0g izzah
AUTHOR
October 16, 2011 at 6:38 PM delete

akk xleh nak c0py p0n:(

avatar
YASMIN :)
AUTHOR
October 17, 2011 at 4:55 PM delete

Alahh ,, tak boley nak buat la tuto ni -.- sebab blog ad tuto dan freebies .. GEDIK BETUL LA BLOG AKU NI !

avatar
delailo
AUTHOR
October 18, 2011 at 3:16 AM delete

kak lyssa mnjadi la
thnx sngt :D ..

avatar
October 21, 2011 at 9:49 PM delete

thanks kak lyssa ! jadi dah , heee :)

avatar
anim
AUTHOR
October 25, 2011 at 11:58 AM delete

yq kak lyssa ..
da jdi da..:)

avatar
CIKATIEN
AUTHOR
October 31, 2011 at 9:05 PM delete

jyeahh.. menjadi thank you lysssa :D

avatar
December 22, 2011 at 1:25 PM delete

menjadik la lyssa.thnks. =)

avatar
December 27, 2011 at 12:01 PM delete

lyssa macam mane nak buat yg ade icon tepi nama kat komen??

avatar
Anis Arishaa
AUTHOR
January 2, 2012 at 3:02 AM delete

lyssa , dah jadi. tp , why risha punya cunsor hilang? nk disable highlight je. cm mane nk ade cunsor tuh balek? tq :)

avatar
Cik Shiqin
AUTHOR
January 3, 2012 at 9:23 PM delete

akak :] thank you.. dah banyak tuto saya blajar dari akak !

avatar
January 23, 2012 at 1:15 PM delete

kak lyssa saye dah buat memang menjadi tapi gamba kat mouse saye hilang ...macam mane t?

avatar
February 26, 2012 at 8:15 AM delete

hai lyssa..btw tuto anda menjd ler..hehehe..thnx dear.... lol...

avatar
Chris97
AUTHOR
May 5, 2012 at 11:42 PM delete

thankyou kak lyssa!! menjadi daa. :D

avatar
May 21, 2012 at 9:38 AM delete

Thanks for the tutor :)
Menjadi la

avatar
iizza
AUTHOR
June 28, 2012 at 5:15 PM delete

thanks..sy dh buat..

avatar
fatien elmo
AUTHOR
September 22, 2012 at 10:05 AM delete

slm..kaq lyssa klu nk buat semua ni kne clear kn semua ke kte pnye HTML?

avatar
February 13, 2013 at 10:05 AM delete

salam..menjadi ar...thankz yer awak

jemput2 la datang di http://sakenteam.blogspot.com

avatar
Feeqa_Yuka
AUTHOR
November 13, 2013 at 9:22 AM delete

trima ksih kak lyssa atas tuto ni...menjadi sgt..love it..thanks.^^,

avatar
January 3, 2014 at 12:21 AM delete

TQ sgt2 membantu...thanks lisa...sudi2 lah jenguk saya d sini dsweetdiamond.blogspot.com hehehe

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers