Home
tutorial
Tips-Tips

18 October 2011

Tutorial : Letak RSS @ Atom Feed Dalam Blog

Gadis Kidal Berceloteh...
18/10/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v

Heyyyy .~
Sejak belakangan nih kan , ramai jugak lah yang tanya Lyssa ..
Macam mana nak letak link entri orang lain dalam blog kita.
Oke ! Itu nama nya , REE atau Atom Feed .
Nak tahu apa benda tuh , ada lyssa letak di atas entri Lyssa :) 
Yang macam ni :

 

Tahu kan ? Nak belajar buat jugak ??
Mana nak tahu , ada yang nak letak link entri LyssaSecret ni ke ? 
Ehemmm ~ Ehemmm ~ Perasan dahh . hahahaha ^_^v

Ok , if nak belajar . Jom ! Senang je :)

1. Log in > Dashboard > Design > Add A Gadget 
2. Korang scroll ke bawah . Ada tak benda nih :

 

3. Now , klik perkataan Feed tuh ?

4. Fill in macam Lyssa :)

 
5. Then , akan keluar macam ni kan ? Tekan je SAVE !


6. Kalau FEED tuh ada dia sidebar , tarik or drag dia ke atas entri , atau letak di bahagain bawah ok ? :)

7. Then , TEKAN SAVE ! ^_^

Oke  , SELAMAT MENCUBA ! :)


26 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Faqihah Husni said...

Wa'alikumussalam.
I'm the first commenter? YEAAH!
Kak Lyssa pandaai! n COMEL.

Hihi. Doakan Kihah boleh jawab exam :)

Nur Syarafina said...

Kak lyssa cmne nk anuhkan chatting hide? ps-2 nk buat blog cm kak lissa? pleasE!

Ahmad Uzair said...

wah innity..haha..
nk gak

IZZATI SYAZWANI BLOGGERLIXIOUS said...

Yeahh !!
Dah jadi..Thanks Lyssa yg cute ! ^_^

Nyamuk Terbang said...

yeayy dh jadi

Nurul Mazni Sawal said...

owh.. camtu.. hehee.. nk letak blog saperlah nie.. hik3.

♥mylifeismine♥ said...

sis kenapa x jadi mcm sis punya ?
x comel pun yg saya buat !
hope u can help me

NiGhTiNaNgLe_FARA said...

tak jadi pun..dier jadi bende lain, tak same mcm lyssa punyer..

GeeGee said...

akak, leyh tak bg center benda nih, I mean tajuk post dea tue ? leyh x ?

Aini said...

nape x jd..dye jd len x mcm akq nyela yg ade design tue..plz ajarkan..^^

fara said...

kak , nape takk jdii r ? diaa jdii pnjang brjelar .

Mowmoy said...

kak lyssa, saya letak link blog lyssa boleh x??

Mrs.Secret said...

akak lyssa . . itew letk dlm blog itew aeyh! ! . . arap akk tk kisah . . hehex ! ! .. tq for tuto . .syg akk <3

ratu zuleyqha said...

lyssa, tumpang tanya..
kenapa tak keluar new entry eh?
yang keluar semua tajuk2 yang lame jek.. huhu
boleh tolong ??

roza said...

i get it ...tq dik lyssa

Gegirl said...

hai , kak lissa thankss coz ajar mcm mner nk letak rss @ atom kat blog ..

hehe .. rajin2 lah jengah blog saye (http://gegirl-gegirlsblog.blogspot.com)..
masih baru lagi dalam dunia blogger ni ..:)) ...

Siti Rohaida said...

NK LETAK ENTRY LYSSA KT BLOG SYS...
THANKS YA

Izz_Zaty said...

Dah jadi lah sys Lyssa ! Wahh , thanks yerpp !

Norzatul Nabihah said...

kak lyssa nape atom feed x jd macam kak pon?nak buat background kat belakang tu pon tak jadi..arap bley tlong...nway tenx for doing this tutorial..it helps me a lot..=)

Husna Humairah said...

macam mana nak centerkan kak Lyssa???

Harap akak dpt explain lagi. :)

ayuni_rOsegrape said...

thnx...tp nape tak secantik cm lyssa punye yee..mm..
ayu ltk link lyssa dlm blog saya..:)) hihi..

along_anim said...

salam...
lyssa knape sy wat xjdi cm lyssa puye...die jd len la..
plezz help me

amanina zafira said...

Thanks...=)

Aimi Wardina ♥ said...

Jdyy!

Eyka DS said...

Akak, boleh ke taruk link blogspot member kat feed url tu? kenapa takley ek? dia tulis invalid url :/

Earninspire said...

URL feed untuk blogspot, dapetnya dari mana ya?