Tutorial : Letak Top Commentor Di Blog (Pengomen Terhebat)

Gadis Kidal Berceloteh...
30/10/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Haiyyy , seperti yang Lyssa janji , semalam ada orang asked Lyssa macam mana nak buat "Pengomen Terhebat" dekat blog Lyssa tuhh . Alahaii . Biasa lah tuhh . haha . Pantang benda baru dekat blog Lyssa . kompom ada mata yang nampak punya. huhu >.<


Hehehe . Oraitt . Now , Lyssa akan Ajarkan korang , macam mana nak buat yang jenis macam ini :

 


1. Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Korang Copy kod di bawah ni :

<!-- Top Commentators Cloud Start
(c) 2010 Blogger Sentral. Original code by http://www.bloggersentral.com/. Please do not remove this credit and the &#8220;Get this commentators widget&#8221; link at the bottom of the code.-->
<div style="text-align:justify;line-height:1.2;">
<script type="text/javascript">
function cCloud(feed) {
max = 0;
min = 10000;
//finding highest and lowest count
for (i=0;i<feed.count;i++)
{
ccCount = feed.value.items[i].commentcount * 1;
if (ccCount > max)
{
 max = ccCount;
}
if (ccCount < min)
{
 min = ccCount;
}
}
ccCountD = "";
display = "";
for (j=0;j<feed.count;j++)
{
ccdiff = feed.value.items[j].commentcount - min;
ccFontsize = 80 + (ccdiff * 100) / (max - min) + "%";
ccUrl = "'" + feed.value.items[j].authorurl + "'";
ccCountD = "(" + feed.value.items[j].commentcount + ")";//comment count
ccName = feed.value.items[j].title + ccCountD;
ccLName = "<a style='font-size:" + ccFontsize + "' href=" + ccUrl + " target='_blank'>" + ccName + "</a>";//clickable commentator name
display = display + ccLName + " ";
}
document.write(display);
}
</script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://www.lyssasecret.com/
 &Exclusions=Lyssa Faizureen
 &ShowHowMany=10
 &Order=frequency
 &_callback=cCloud
 &_id=cfa196644e1d6159c9183548c4b5e2f5
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
</div>

<!-- Top Commentators Cloud End -->

3. Paste di ruangan Html/JavaScript tuh :)

4. Korang dikehendaki menukar warna merah yang tersedia ada di situ .

** URL blog korang dengan Nama Blog Korang :)

5. Lepas dah tukar , korang boleh lah SAVE !!

6. Tunggu ada orang komen , baru benda tuh akan berfungsi ! Kadang - kadang memang ianya tak akan berfungsi . Ntah kenapa Lyssa pun tak tahu . hahahaha . Okeyy lah !


Selamat Mencuba ! >.<
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

44 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Mr.Baiz
AUTHOR
October 30, 2011 at 11:17 AM delete

tq lysaa..baiz try buat jugak tapi tak kuar pun..:)

avatar
NZ Diaz
AUTHOR
October 30, 2011 at 11:18 AM delete

first time jumpa! biasanya semua letak yang blogger sediakan. ada komennya sekali. yang ni, totally awesome! :D

avatar
Idayu MZilysm
AUTHOR
October 30, 2011 at 11:19 AM delete

wah .. nnty nak ccuba .. hahha ... thx lyssa ..

avatar
cik ziekah
AUTHOR
October 30, 2011 at 11:20 AM delete

lyssa kenapa tak keluar pun dekat sidebar . tunggu ada yang comment baru bendaa tuhh ada ehh ? ;)

avatar
noraauliyya
AUTHOR
October 30, 2011 at 11:47 AM delete

tenkiu lyssa, akk yg tanya semalam.

avatar
zatiey
AUTHOR
October 30, 2011 at 1:22 PM delete

nak try buat..harap2 menjadik..uwwww

avatar
zatiey
AUTHOR
October 30, 2011 at 1:41 PM delete

lisa..zatiey dh try buat..menjadi..tapi kan mcmne nak padam name kite sendiri ek? mcm blog zatiey nama zatiey paling bnyk..sebb zatiey reply balik komen kwn2..so mcmne yer nak padam name kite?

avatar
October 30, 2011 at 1:58 PM delete

tutorial pengomen terhebak :D
like like :D

avatar
Husna
AUTHOR
October 30, 2011 at 2:12 PM delete

lyssa.. boleh tlong ajr cmne nk tukar WARNA post title x? sbb xde option dlm template designer n try guna edit html pun x jadi lerr

avatar
Nurain Rafie
AUTHOR
October 30, 2011 at 2:26 PM delete

hai lyssa nk tnye ley x...macam mane nk buat automatic new tab mcm lyssa punyer blog ni 2..?harap dapat jawab

ade satu sollan lagi..sori banyak tanye...macam mane yee nk bt macam lyssa 2 yang macam kt atas 2,,HOME,TOTURIAL,TIPS N LEN2 2 r..

avatar
October 30, 2011 at 2:47 PM delete

nape x kuawwwwwww!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maybe sbb x ramai kot yang dh komen entry Nurul T___T sedee

avatar
October 30, 2011 at 3:23 PM delete

yeay.. name ara ada gak :P

avatar
Nia Namia
AUTHOR
October 30, 2011 at 4:12 PM delete

Wow.. best-2..
awesome.. nak cuba tapi xd yg komen entry pun hehe!!

avatar
Scha-Hira
AUTHOR
October 30, 2011 at 4:25 PM delete

Sys Lyssa, tak jadik pun.

avatar
Operasi Hitam
AUTHOR
October 30, 2011 at 4:59 PM delete

thanks 4 da info.. dah jadi dah.. :D
baru je buat..

avatar
emy|farid
AUTHOR
October 30, 2011 at 5:07 PM delete

kali ni berjaya lak buat. selalu try tuto x jadik. tq lisa

avatar
Faqihah Husni
AUTHOR
October 30, 2011 at 7:05 PM delete

Wa'alaikumussalam. Hehe. Baru je nak reuqest. Kak Lyssa dah buat. Thanks!

avatar
Apple Pearl
AUTHOR
October 30, 2011 at 8:06 PM delete

Thanxs lyssa bg tuto nie..:)

avatar
October 31, 2011 at 4:02 PM delete

NORLIDA RAMLI tu macam nama cikgu saya je.. haha . merepek sudah saya ini ! btw, trima kasih kak lyssa wat tutorial ni ! <3

avatar
TENTANG SAYA
AUTHOR
October 31, 2011 at 4:39 PM delete

thanks lisa...toturial lisa wat blog saya jadi cumil..heheheh(^_^)..

avatar
RJuliza
AUTHOR
November 2, 2011 at 1:49 PM delete

jadi..tp x ada title pun...dia kuar jumlah komen je..

avatar
December 15, 2011 at 4:04 AM delete

tq kak lyssa . dah buat dah , mekasih ;)

avatar
February 19, 2012 at 5:02 PM delete

sepatah perkataan "COMMENT" pon tak keluar ! tak jadi , and terus remove.huhu.

avatar
Amanina
AUTHOR
April 15, 2012 at 9:21 AM delete

Terima kasih kak Lyssa! :D

avatar
aridz azmil
AUTHOR
April 22, 2012 at 4:42 PM delete

kak lysa.
da brjaya..
tapi yg TOP nama sy.. ahah..
cmna nk buang nama sy?

avatar
babycomel
AUTHOR
July 1, 2012 at 7:52 PM delete

lyssa, jd.. terima kasih ;)

avatar
nawwal
AUTHOR
July 18, 2012 at 1:19 AM delete

salam..nice entry..tumpang ya

avatar
MamaZN Nad
AUTHOR
December 8, 2012 at 12:27 AM delete

mohon share ye lyssa
dah kredit pada blog awak

avatar
June 25, 2013 at 11:12 AM delete

Salam ,
i'm sudah follow you blog ,

Kgn lupa follow back yah

http://rezky25.blogspot.com/

avatar
Mida Comot
AUTHOR
December 19, 2013 at 1:19 AM delete

@Idayu MZilysm
kak mcam mna sy punya email http://midaroslie.blogspot.com/ ni ? mcam x kena..mcam mna na tukar kepada www..... mcam kak...

avatar
eMMe
AUTHOR
October 15, 2014 at 3:58 PM delete

Salam Lyssa, thx! akak berjaya wat top comments kt blog akak pas tgk tutorial lyssa, thx again dear!

avatar
February 6, 2015 at 11:01 PM delete

salam lyssa...
knapa nama sendiri appear juga walapun dh letak dlm exception. and satu lg cmna nak buat yg based on monthly tu. yg ni total dr awal kan...tenkiu :-)

zinziemeewah

avatar
Afidah Azmi
AUTHOR
March 10, 2015 at 5:20 PM delete

Dah berjaya.
Thanks Lyssa..
http://afidahazmi88.blogspot.com/

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers