Tips : Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sebagai Seorang Blogger ??

Gadis Kidal Berceloteh...
14/10/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v

Seriusly ! Entry Ni , Panjang Berjeler . Hope korang baca neyy .
Penting kepada bloggers macam korang ! ^_^


Heypp . Lyssa nak kasi tips lagi nih ~ Korangg suka takk ?? hehehe ~


Ok . Now kita mulakan ye . ~~
Bagi korang apa yang perlu dan tidak perlu korang lakukan sebagai seorang blogger ? 
Pasti ramai yang tak tahu nak buat apa sebagai blogger yang bagus kan ? Kalau ada yang tahu , cepat angguk kan kepala korang laju - laju 177 kali  Macam Ini :
 
Macam nak pecah dah kepala mamat kat atas ni kan ? =,=
huhu . Ok ! Sudahh ~ Sudahh kita teruskan !


Apa Yang PERLU Anda Lakukan Sebagai Seorag Blogger Yang Hebakk ! 
 
1. Niat Seikhlas Hati 
"Sahaja Aku Berblog kerana $$ " Err ~ Ada tak dekat sini yang niat kerana $$ ? Ehh , tak boleh lah gitu . Niat mestilah ikhlas . Contoh macam Lyssa .. Lyssa berblog ni , niat sebab nak tolong para bloggers yang ada masalah dalam berblog ni . Perghh ! Bajet otai abess lah aku nih . Buat macam semua taww ! HAHA .

2. Tentukan TARGET Kita 
Wahh ! Ini memang patut ada pada setiap blogger . Bukan maksud Lyssa macam , "Target aku , aku nak berblog ni sebab nak jadi kayo-rayo nak dapat kan sumber kewangan dari En.Nuff beratus riban !" Nak $$ je . Tapi tak nak taip apa-apa ! " Eh . eh.. korang .. boleh ke macam tuh . Ada hati nak nak $$ beratus riban , tapi sedikit pun tak usaha langsung . Mana boleh macam tuh . So , nak berblog , kita mestilah ada perancangan . Ye dakk ?? =.=

3. Entry Yang Simple dan Bermanfaat 
OHH yeah . Entry yang simple ,  lagi seronok dibaca jika nak dibandingkan dengan entry yang panjang berjelar sampai nak scroll ke bawah pun termengah-mengah jejari runcing ni . hehe~ Ye dakk ? Ok . Tips nye , kalau nak orang baca blog kita , tulis lah entry yang simple , ringkas , tetapi penuh dengan cerita yang bermanfaat kepada semua . Tips ? Informasi ? Isu Semasa ? Benda-benda itu semua .. sangat bekmakna dan bermanfaat untuk semua kan ?

4. Terjah Setiap Hari Blog Otai dan Cari Info atau Tips Berguna
Lyssa selalu jugakk terjah blog-blog otai seperti Ben Ashaari , Cik Epal , Hanis Zalikha ,Yuyu Zulaikha and banyak lagi lah kan . Dari situ , kita akan dapat banyak informasi dalam blogging . Tak kira lah apa-apa pun kan . Seronok terjah blog otai ni . Kita akan jadi lebih bersemangat untuk berblogging .Betul ! Percaya lah cakap Lyssa ^^v




Apa Yang TIDAK PERLU Anda Lakukan Sebagai Seorang Blogger Yang Hebakk !


1. Jangan Terlalu Mengejar Follower
Ishk ! Ishk ! Ishk . Nasihat Lyssa , jangan lah korang terlalu kejar-kejarkan Follower ! Ingat tuh . Siapa yang terlalu mengejarkan follower tu , cepat je kangg , blog diorang akan hancuss . Jangan pasang niat macam tuh . Seharusnya , kita kita fikirkan idea-idea yang menarik untuk ditulis dalam entry supaya ramai yang gemar untuk membacanya . Jangan lah pulak nak memaksa orang ." Eh kau ! Baik Kau Follow Aku ! Kalau Tak , Aku Cekik Kau Sampai Mati !" Ishkk ~ Ishkk ~ Memang ganas ! Tak baikk ooo macam tu . Orang nak follow ikut suka dia lah nak follow atau takk . Ye ark ??

2. Eip ! Jangan Tiru and Copy Entry Aku !
Ahaaa . Tu lah manusia zaman sekarang .. Tahu nak meniiru je kan ? HAHA . Macam dah tak de idea lain pulak nak bersondol copy2 entry kita kan ? Mana boleh macam tu . Boleh jadi satu isu kalau kita copy atau tiru entry orang lain . Mana lah orang tak marah . Orang tu penat-penat taip , korang sesedap air limau ais je nak copy kan ? Kesian kat diorang taww?
At least , kalau nak copy sekali pun , buat macam ni . Entry ni , saya kreditkan terlebih dahulu kepada manusiacomellagicuns! !

3. Bahasa Bapak Gila Baku ! Jangan !!
Hahahaha . Ada tak sesiapa kat sini yang suka tulis entry "Bahasa Bapak GILA Baku" . Apa benda tu kann ? Korang tak paham ? ehek . Tak de lah . Bunyi macam kasarkan ? Tapi , maksud Lyssa , korang pernah tak tulis ayat segala bagaii macam ini :
"Pada suatu hari , semasa berjalan-jalan berdekatan dengan sekolah tutt .. Saya terserempak dengan LyssaSecret . Saya terdiam dan terfikir sejenak . Adakah itu LyssaSecret ??"
Cehwaahhh . Gila Baku Ayat kau heh ? Bosan lahh Macam tuh . Make it more interesting ok?

4. Jangan Bandingkan Kita Dengan Blogger Lain !
Ingat tuh . Benda ni , mesti ada yang berlaku antara bloggers2 kan ? Jangan ! Jangan bandingkan dengan blogger lain . Misalnya , "Kita blogger biasa je . Orang ciket pun tak kenal . Lain lah dia tuh . Femes Emes! Semua kenal . Kalau aku update pun , bukan orang nak baca pun ! Buang masa aku ja !" Aduhh . Ada jugak yang fikir macam tuh yer ?
PLISSS ! Buang jauh - jauh perasaan macam tu . Ingat ! Dulu - dulu , bloggers yang femes tu pun mula dari bawah jugakk . Bukannya diorang terus-terus je jadi femes kan ? Haa.. renung-renungkan lah yerr ^^v


Dah abess baca ? Apa Tunggu Lagi ?
JOM COMMENT-COMMENT !! ^^v
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

114 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
October 14, 2011 at 4:47 PM delete

ty kak...info yang berguna sekali:)

avatar
October 14, 2011 at 4:49 PM delete

siyes suka entry ni.. sgt bguna tips dr lyssa :)

avatar
zuhaida
AUTHOR
October 14, 2011 at 4:51 PM delete

tips yang berguna . thanks for sharing :)

avatar
mizzkechique
AUTHOR
October 14, 2011 at 4:51 PM delete

okey, tiap ari sy stress smpi nk hantuk pala kt bantal sbb tade idea.. dl mmg niat nk kejar follower, pastu bl tgk ramai follower tp xramai pembaca, xguna jugak.. huhu

mekaseh utk tips berguna ni!!! =)

avatar
October 14, 2011 at 4:52 PM delete

yess agree~
pernah dikongsikan perkara sbegini dlam blog saya=)

avatar
Azura
AUTHOR
October 14, 2011 at 4:53 PM delete

entri yang berguna.. thanks lyssa 4 sharing :)

avatar
October 14, 2011 at 4:54 PM delete

perhhh .. awsome gilak ah tips nih :) loike

avatar
cik gayah
AUTHOR
October 14, 2011 at 4:54 PM delete

thnkx lyssa 4 d tips...bnyk lg yg xtaw ni...teruskan berblog yer..i will follow u...huhuhu...wink2...

avatar
yuyu Zulaikha
AUTHOR
October 14, 2011 at 4:55 PM delete

tersedak yuyu lyssaa!!! heheheh

avatar
October 14, 2011 at 4:57 PM delete

tips yang sangat berkesan lhaa kak . good-good !

avatar
Ezzaty
AUTHOR
October 14, 2011 at 4:57 PM delete

Target saya ialah tulis dlm blog utk terrer buat karangan.. saya kan masih student lagi.. ayat ni pun mesti salah struktur ayat.

avatar
Eiqa Nur
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:05 PM delete

hehe..thanks kak lyssa..info bermanfaat..:)

avatar
NUR AZFARAH
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:05 PM delete

kesimpulannya...tirulah macam kak lyssa kite ni..kan2!hehe
good job..!tips yang bermanfaat untuk semua..

avatar
IkiN NikisA
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:10 PM delete

agree la ! lyssa sudilah singgah blog saya ye .. :)

avatar
October 14, 2011 at 5:13 PM delete

wah . . kak thanks tips nih . . . tersangat sangat sangat sangat berguna untuk sy dan blogger lain . . .
thanks kak <3

avatar
ShafyqOnlyy
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:15 PM delete

banyak yang kakak suruh tak buat tapi saya buat !

avatar
Diyana Ali
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:17 PM delete

sangat berguna tips , hehe :)

avatar
Ana Farhana
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:19 PM delete

nice entry..tip yg berguna :)

suka la background music,lgu pe ehh ?

avatar
Mashitah
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:23 PM delete

TUDIAA ! Tips yang sangat menarik . Thanks

Lyssa ni bagus la.

avatar
atiqa aris
AUTHOR
October 14, 2011 at 5:42 PM delete

yeah tips berguna untok blogger hingusan mcm sy.hee thx ye cik lysa:)

avatar
October 14, 2011 at 5:47 PM delete

btol sgt lah tuh..byk kelemahan dari kelebihan kan..so trima lah kekurangan dan kelebihan blog dan bloggers itu..=)

avatar
October 14, 2011 at 5:52 PM delete

yupp..sokong ape yang lyssa post kat entry uh..100% betol..btw thak lyssa fer a nice entry.. ^^.

avatar
fatiniathirah
AUTHOR
October 14, 2011 at 6:12 PM delete

suKE entry kak lyssa kli nie ,, BEST ! ;D

avatar
yayat
AUTHOR
October 14, 2011 at 6:27 PM delete

thanx for the tips lyssa....=)

avatar
Ratu Lissa
AUTHOR
October 14, 2011 at 6:55 PM delete

thanks sharing kak LYSSA..

avatar
sabrina
AUTHOR
October 14, 2011 at 6:56 PM delete

thanks!sangat3 sys lyssa,sbb share tips nie...bak kata pepatah inggeris..
SHARING IS CARING..

avatar
marliyana mk
AUTHOR
October 14, 2011 at 6:59 PM delete

good tips :)

good entry :)

like it.. thnks 4 the info

avatar
October 14, 2011 at 7:00 PM delete

nice tips. memang berguna larhh. :D

avatar
titimel
AUTHOR
October 14, 2011 at 7:11 PM delete

sngat2 bsenangat bca entry akak lyssa yg ni... sedikit sebanyak mberikan adek sdikit ilmu pngetahuan tntg duni berblogger.. pa yg perlu dan x prlu d lakukn :)
tq kak :)

avatar
Ku Azhar
AUTHOR
October 14, 2011 at 7:11 PM delete

makcik!!! amboi bnyk snggup kreditnye ek! hehehe...gud2...ske yg hangguk 177 kali tu...try buat tgk blh?


erm...mne sotong kangkungku?

avatar
Cik Kasih
AUTHOR
October 14, 2011 at 7:17 PM delete

hmm..btol3..stuju!
kak lyssa,cik ade tuto baru..jom singgah

avatar
noraauliyya
AUTHOR
October 14, 2011 at 7:18 PM delete

wahhh nice entry ! tips2 yg berguna . million tenkiu to lyssa!

avatar
cik mawar
AUTHOR
October 14, 2011 at 7:25 PM delete

kak lyssa..mcm mana na buang border dekat keliling blog tu...semak la kalau ada border tu kak

avatar
FatihaMedan
AUTHOR
October 14, 2011 at 7:54 PM delete

thanks kak lysaa for the tips :>

avatar
October 14, 2011 at 8:06 PM delete

Assalam, betul gak tu kan apa yang di bagitau oleh cik Lyssa nie... besalah lanun pun newbie gak... hahaha... thanx for tips... heheheh..

avatar
♥ MS ♥
AUTHOR
October 14, 2011 at 8:19 PM delete

interesting. "bahasa bapak gila baku, jangan" HAHAHA

avatar
syukriaziz
AUTHOR
October 14, 2011 at 8:34 PM delete

lyssa pn dah mcm otai ap ;).. btw, nice tips.. tq ^_^

avatar
syukriaziz
AUTHOR
October 14, 2011 at 8:34 PM delete

lyssa pn dah mcm otai ap ;).. btw, nice tips.. tq ^_^

avatar
Wani
AUTHOR
October 14, 2011 at 8:42 PM delete

nice sharing sis :)

avatar
Hannah Huda
AUTHOR
October 14, 2011 at 8:49 PM delete

bestlahh entry kali ni,suka sangat-sangat :)

avatar
BEN ASHAARI
AUTHOR
October 14, 2011 at 9:25 PM delete

baiklah... terima kasih .

avatar
Arin Namia
AUTHOR
October 14, 2011 at 9:36 PM delete

Terbaek dari kakak la....

Terbaik.. *bak kata boboiboy :)
hehehe!!!

avatar
arnissa
AUTHOR
October 14, 2011 at 9:53 PM delete

salam... lysa.. info yang sgt2 sangatttt berguna pada blogger baru cam anis niew.. thnks tau.. :)

avatar
arnissa
AUTHOR
October 14, 2011 at 9:53 PM delete

salam... lysa.. info yang sgt2 sangatttt berguna pada blogger baru cam anis niew.. thnks tau.. :)

avatar
arnissa
AUTHOR
October 14, 2011 at 9:53 PM delete

salam... lysa.. info yang sgt2 sangatttt berguna pada blogger baru cam anis niew.. thnks tau.. :)

avatar
Cik Nurul
AUTHOR
October 14, 2011 at 10:18 PM delete

trimas untuk tips yg terbaek ni Cik adek manis...

~love ur blog! =)

avatar
Bidadari Besi
AUTHOR
October 14, 2011 at 10:39 PM delete

betul! kene mula dari bawah. btw, saya baru jugak dalam dunia blog -ing nie. salam kenal semua.

avatar
Naurah Iman
AUTHOR
October 14, 2011 at 10:42 PM delete

setuju dengan kak lyssa .. banyak orang sekarang yang kejar follower je, tapi xde orang nk dtg singgah entry die ..

avatar
yoya
AUTHOR
October 14, 2011 at 10:50 PM delete

haha..bahase baku yng x thn tuh XD
agree with u!:)

avatar
October 14, 2011 at 10:51 PM delete

betul juga tue . thanks for the info .

avatar
NauRah aLwaNi
AUTHOR
October 14, 2011 at 10:52 PM delete

actually yang sepatutnya kita kejar adalah readers bukan followers. Tak gitu? :')

avatar
IBU GEBU
AUTHOR
October 15, 2011 at 1:49 AM delete

sukalah dengan tips ni... thanks lyssa!

avatar
... ^^
AUTHOR
October 15, 2011 at 6:39 AM delete

nice entri sis, thanx :)

avatar
YNA
AUTHOR
October 15, 2011 at 7:24 AM delete

follow tak follow blkg citer, janji ada pembaca :)

avatar
October 15, 2011 at 9:12 AM delete

betul2!!!tips yg sangat berguna...=))

avatar
fauziahahmad
AUTHOR
October 15, 2011 at 9:40 AM delete

lysa nk tnyelah...cam ne lisa buat yang ini...

rujuk link kt bwh ni yer...

file:///C:/Documents%20and%20Settings/gee/Desktop/lisa.bmp

avatar
October 15, 2011 at 10:52 AM delete

hehehe... bahasa sms pn tak boleh.. mcm 'aq n kaw ske sme ske':P

avatar
October 15, 2011 at 10:53 AM delete

tapi saya jeles dengan blogger yang ramai follower. apa yg dia nak smpaikan mesti ramai tahu..

saya suka berkongsi tapi tak ramai tahu blog saya ni.. :)

avatar
Fatin Shahira
AUTHOR
October 15, 2011 at 11:07 AM delete

btol tu kak lyssa yg comeyy
:)

avatar
October 15, 2011 at 11:19 AM delete

tengs kak lyssa bagi tips .

avatar
saRa k3c!k
AUTHOR
October 15, 2011 at 12:36 PM delete

setuju2.. kadang rmas jgak kalo ada yg ckp ayat yg last tu...aku ni blogger biasa, kau tu blogger femes emes..hehe..

avatar
speak on mind
AUTHOR
October 15, 2011 at 2:09 PM delete

Tips yang sangat membina dan mampu beri semangat :-)

avatar
Haniada
AUTHOR
October 15, 2011 at 3:15 PM delete

wah.. tips yg bergune cgt cgt.. thanks 4 share ye.. :)

avatar
October 17, 2011 at 7:16 PM delete

tengs ya kak atas nasihat tue..betul jugak pe yang akak kate..

avatar
Izwan Fikri
AUTHOR
October 19, 2011 at 3:57 PM delete

btol tue akak..skunk ni rmai yg nk lyn blog nie sal $$ je..

avatar
Ezany karim
AUTHOR
October 21, 2011 at 1:30 AM delete

Ty kak lysa , Entry yg bergune .

avatar
era kecik
AUTHOR
October 23, 2011 at 10:36 AM delete

weee.... baguslah entry nie.,, era suka-suka-suka sangat.. :)

bila era bace entry ni, era pun berfikir sejenak apa yang kak lisa cakap...

avatar
miss IEJA
AUTHOR
October 26, 2011 at 11:47 AM delete

lyssa bg tips yunx best2 lahh .. baru ase cm buang jeh blog ieja .. sb takde sp bace .. urg baruu .. lyssa best !

avatar
Mia Ukaishar
AUTHOR
October 26, 2011 at 10:26 PM delete

betul tu.. sya setuju dgn entry kak lyssa

avatar
Budak Coklat
AUTHOR
November 3, 2011 at 7:59 AM delete

tq kaq ..berguna sangat tips2 nie..

avatar
November 28, 2011 at 2:01 AM delete

ila suka terjah blog lyssa ni sbb lyssa x lokek nk share tips2 & tutorial2....

mmg sgt2 berguna utk blogger baru mcm ila ni...

avatar
lovepurple_98
AUTHOR
November 29, 2011 at 11:53 PM delete

thnx lyssa coz sudi kongsi tips!!

avatar
Siti Aisyah
AUTHOR
November 30, 2011 at 9:27 AM delete

tips yg sangat berguna utk saye.. thanks for sharing, Kak Lyssa...

http://ctaisyahcepumas.blogspot.com/

avatar
dhia adawiyah
AUTHOR
December 1, 2011 at 12:08 PM delete

Thanx bebanyak atas sume tips n nasihat Kak Lyssa ! Lebih bersemangat untk berblogging !

avatar
December 6, 2011 at 4:15 PM delete

waah kak lyssa. .
tips berguna nie. .!!
thanx..

avatar
December 7, 2011 at 1:42 PM delete

beguna lah tips ni . fatin share bole ?

avatar
adiq chumell
AUTHOR
December 8, 2011 at 2:32 PM delete

huhuhu lega rase bila bace..skrg nya naek balik semangat nak berblog2 nih...btoi nak nges pun ada...da bpe kli delete buat balik...coz rse cm down bila tgk blog mnusia2 yg cntik waaa...kcik nye myblog hantu pun x tgk hihihi :)

avatar
Jezebeth
AUTHOR
December 21, 2011 at 1:17 AM delete

EHEM,lyssa nie pandai bercerita ye,Allyce dri malas nak membace terus bace smpai habes xD

avatar
Aqil Eizzat
AUTHOR
January 1, 2012 at 10:27 PM delete

Femes emes , hahaha (Y)
Thanks for the info :DDDD

avatar
January 18, 2012 at 3:51 AM delete

macam mana ni, saya suka tulis baku.. eh tak lyssa dtg blog saya tgk kebakuan itu bleh diterima atau tidak..

apa pun thnks for thetips

avatar
Jamalina
AUTHOR
January 28, 2012 at 11:02 AM delete

Nice tips , kak lyssa :)

avatar
tasha :)
AUTHOR
January 29, 2012 at 1:35 AM delete

great tips lyssa . thanks :)

avatar
RochelMayMei
AUTHOR
March 11, 2012 at 11:46 PM delete

Tips yang bermanfaat..Thnks for giving us the tips..:)

avatar
Cyqa Pinky
AUTHOR
May 3, 2012 at 1:14 PM delete

hye lyssa...

thnkxx..bnyk sgt tips ni...
great idea..hopeflly dapt mny ideas dri blog u ni :)

avatar
June 6, 2012 at 9:17 AM delete

Blog kak lyssa nie kira reference blog bagi saya. i like it so much! Thank you 4 your tips.

avatar
July 12, 2012 at 5:21 PM delete

thanks 4 ur tips lysa... i like it :)

avatar
August 10, 2012 at 7:58 AM delete

nasihat yang amat berguna ^^
ninagadisslumber.blogspot.com

avatar
September 23, 2012 at 11:06 PM delete

cikgu lyssa,

sj je tepek komen sini...just nk bgt,
ABG LONG dah baca entri ni


Kui Kui Kui

*sikit2 asal tggl komen msti abg long gelak kan?

Ha Ha Ha
citttttt...gelak ag

avatar
Syuq Rynn
AUTHOR
September 25, 2012 at 4:53 PM delete

Tip yang berguna :) Thanks kak lyssa .

avatar
FatinSweet
AUTHOR
December 26, 2012 at 12:13 AM delete

tq kak lysa 4 your tips..blog kak lysa mmg terbaek la..

avatar
January 12, 2013 at 11:59 PM delete

thank kat kak lyssa.. informasi ni berguna.. kalo ade mase dtg la kat sini pulak..

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
January 18, 2013 at 9:59 AM delete

betol tu. setuju sangat. nice :)

avatar
LuzKlaRita93
AUTHOR
January 30, 2013 at 5:37 PM delete

Terrrbbbaaaiikk (thumbs up!)
hehehe,, makasi ats sume ilmu ne ^_^

avatar
nonochan
AUTHOR
February 16, 2013 at 2:29 PM delete

cam mana nak buat blog sendiri?

avatar
March 5, 2013 at 4:33 PM delete

Terima kasih untuk tips. ^_^

avatar
Ana Myhusna
AUTHOR
July 13, 2013 at 10:57 AM delete

yes! stuju 100%!! huhu.. Kak Lyssa, nak tanye sikit.. Kak Lyssa sekarang masih buat exchange banner lagi kea? Kalau ade nak exchange dengan Kak Lyssa boleh? Huhu.. Saya masih baru.. Since march 2013.. Tapi, masih belajar lagi.. Hihihi..

avatar
MAN RAHMAN
AUTHOR
September 28, 2013 at 4:43 PM delete

saya br jer ngan blog...baby kate kan..masih belajar..blog untuk suke2 jer bagi saya..saja nak share kisah hidup..

avatar
Nur Azieda
AUTHOR
October 17, 2013 at 10:49 PM delete

suka dengan informasi yg lyssa bagi :)

avatar
September 4, 2015 at 7:48 AM delete

paling tak suka org buat blog sbb nak femes. aishh . memang gileee

avatar

Google+ Followers