Tutorial : Effect Senget Bila Cursor Menyentuh Blockquote

Gadis Kidal Berceloteh...
1/10/2011

.Assalamualaikum !^^

Hai semua . Haghi ni , dah 1 Oktober lah . Cepatnyer masa ! hekhek.
Tapi , haghi ni , Lyssa nak ajar korang maca mana nak buat blockquote senget macam Lyssa punya tuh . hehe . Orait . Jom serbu . Tak tahu apa yang Lyssa maksudkan ke ? Sini !

Macam benda atas ni lah . hekhek~ okeh .


1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl F serentak dan search kod ini :

.post blockquote {  ATAU   blockquote:hover {

3. Dah jumpa ? Copy kod ini pulak :
blockquote:hover {
     -webkit-border-radius: 36px 12px;
    -moz-border-radius: 36px 12px;
    -webkit-transform: skew(1.deg,1.5deg);
    -moz-transform: rotate(3deg);
    -webkit-transform: rotate(3deg); }
    border:2px dashed #000000;
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
    }

4. Paste di bawah kod yang korang cari tu ok ?

5. Then , SAVE lah . Jadi tak ? Jadi Tak ? =)
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

59 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Zetty Ilham
AUTHOR
October 1, 2011 at 2:31 PM delete

lyssa , cmne nk bt butterfly yg kat tab ats tuuu ? :)

avatar
mayasufi
AUTHOR
October 1, 2011 at 3:18 PM delete

xdpt cari la lyssa...

avatar
October 1, 2011 at 3:26 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
October 1, 2011 at 3:26 PM delete

lysaa... xde layout utk pocoyo ke?? hmm? header ke... asal pocoyo jerr.. ehek!

avatar
Anis
AUTHOR
October 1, 2011 at 3:38 PM delete

xjumper pon>>blockquote:hover { tu...lg satu pon sme

avatar
October 1, 2011 at 3:46 PM delete

dah jadi laaaa . terima kasihhh . :)

avatar
Faqihah Husni
AUTHOR
October 1, 2011 at 3:48 PM delete

Waaaaaaah! Anyway, Kak Lyssa dapat mana tuto ni?

avatar
October 1, 2011 at 3:58 PM delete

thnks kak lyssa sebab buat tutorial nie..

avatar
cikshaツ
AUTHOR
October 1, 2011 at 5:01 PM delete

bagusnya lyssa. tak pening ke tengok kod-kod yg berserabut tuh?

avatar
October 1, 2011 at 6:08 PM delete

alolo..kiutnye header br lyssa yg ada doodle tu..mata bulat!!hehe

avatar
Iwani Johana
AUTHOR
October 1, 2011 at 6:49 PM delete

kak lyssa, kenape tkde yg ".post blockquote { ATAU blockquote:hover {' dah ctrl+Z da.. tapi tk jumpa jumpa.

avatar
eyza eqa
AUTHOR
October 1, 2011 at 10:52 PM delete

kak , ta dpt cri code tuh..

avatar
HOI !
AUTHOR
October 1, 2011 at 11:18 PM delete

akak kalau simple template mmg takde code blockquote bla2 tu ehh .
:)

avatar
FatDal
AUTHOR
October 2, 2011 at 3:37 AM delete

kak lyssa, macam mana nak buat bila kita hover cursor kat gambar, dia jadi makin terang macam sesetengah blog?

avatar
Ziera Yeon
AUTHOR
October 2, 2011 at 10:17 AM delete

thanks sislyssa , dha lame crikk . :)

avatar
October 2, 2011 at 11:27 AM delete

salam..sis...xjadi la...ble save...xjadi..pastu background kt blkg tuh ilng plak...huhuhh....npe erk???

avatar
October 2, 2011 at 12:30 PM delete

xjadi la sis..ble paste kod tuh kt bwah .post blockquote..sye pnye background utk blockquote trus ilang...pastu tutorial ni pn xjdi....huhuu...

avatar
Sis Nunu Fafa
AUTHOR
October 2, 2011 at 4:19 PM delete

Assalammualaikum
thanks...dah jadi

avatar
October 2, 2011 at 9:13 PM delete

thanks kak lyssa..blog kak lyssa memang banyak manfaat.
http://missmarimar.blogspot.com/

avatar
October 2, 2011 at 10:27 PM delete

kak lyssa , tak jumpe pun kod tu.

avatar
syieda_joy
AUTHOR
October 3, 2011 at 12:34 AM delete

jadi la lyssa.. hehehe tqvm ^_^

avatar
ieyzachenta
AUTHOR
October 3, 2011 at 11:25 AM delete

kq lyssa takk jumpe pun code y` kene carik tuh ?
cane ea? tolong ea .
thnkss akq !

avatar
reynny
AUTHOR
October 3, 2011 at 3:22 PM delete

xjadi gak.. heh bnyk nye yg taley.. kwn kami ckp dy ikot tmeplate gak.. eyh?

avatar
reynny
AUTHOR
October 3, 2011 at 3:22 PM delete

xjadi gak.. heh bnyk nye yg taley.. kwn kami ckp dy ikot tmeplate gak.. eyh?

avatar
October 4, 2011 at 2:23 PM delete

to kak lyssa comel : hello ,girl nhe Mimiey , terima kasih buat tuto nhe

avatar
mizz ain here
AUTHOR
October 6, 2011 at 6:16 PM delete

akak lysa , tak jumpe pun ? due due ain da try

avatar
October 8, 2011 at 9:35 PM delete

akak camner nk wat rame2 cam akak lyssa tu ?

avatar
Yaya Fica
AUTHOR
October 8, 2011 at 11:48 PM delete

Thanks Kak Lyssa
!! menjadi2

avatar
ika
AUTHOR
October 9, 2011 at 1:12 PM delete

knape x de eh kak lyssa???

avatar
RJuliza
AUTHOR
October 10, 2011 at 8:33 AM delete

yang..saye try tak boleh pun..x leh cari .post blockquote { ATAU blockquote:hover {tu pun..bila cari dia kata phrase not found..mcm mana nak buat ye? BTW kena expand widget templates tk?

avatar
October 10, 2011 at 6:34 PM delete

@Anis
ha'ahh lhaa . sy pun x jumpe . cam mne kak lyssa ??

avatar
Naqib Winx
AUTHOR
October 11, 2011 at 1:08 PM delete

tak boleh pon kak lyssa! TT__TT
bile paste code tu.
my Blockquote teros hilang
help kak lyssa. cam ne ni!
tolong ek kak lyssa please

avatar
October 19, 2011 at 3:34 PM delete

k.lyssa dha jdi. tqverymuch.. emm .. law xbgi org copy kyta punya pic ke ape ke kan nk buad cam ne kak.?

avatar
Ekinn
AUTHOR
October 23, 2011 at 6:59 PM delete

Kaka lysa, tak jadi pun nak buat nihh ;(

avatar
October 31, 2011 at 3:57 PM delete

kak lysa!! mnxtlong ajar mcam mne nk buat effect pic bile cursor mnyentuh..thnx :)

avatar
Aziey
AUTHOR
November 9, 2011 at 10:37 PM delete

laa . x dapat carik kod tu :(

avatar
November 10, 2011 at 7:05 PM delete

thanks lyssa , ,mnjadi larh , , lve u ~

avatar
Eyqa Hasnan
AUTHOR
November 12, 2011 at 1:33 PM delete

thank you so much kak lysaa comel lote neyh !

avatar
alia chayook
AUTHOR
November 19, 2011 at 7:38 AM delete

blockquote tu apa ? blurr x_x nih .

avatar
auni
AUTHOR
December 8, 2011 at 3:43 PM delete

xdapat cari kod tu lah...

avatar
Anis Sofiya
AUTHOR
December 9, 2011 at 10:19 AM delete

x dapat ponnn code tuw...

avatar
Dream Night
AUTHOR
December 21, 2011 at 2:22 PM delete

code yang nak cari tuh .. x de lhaa .. :(

avatar
Cerita Yana
AUTHOR
December 22, 2011 at 4:40 PM delete

Kak Lyssa saya nak tanya nak buat blockquote mcm mne ?? saye teringin nak buat . kalau kak lyssa tanak kasi tahu takpe lah tu hak kak lyssa . harap2 akak boleh bg tuto dia :) thanks yerr ..

avatar
ainaaaaa
AUTHOR
December 23, 2011 at 9:30 AM delete

lyssa , buat lah tuto macam mana nak buat yang macam dekat atas lyssa tuh . yang HOME , TUTORIAL , TIPS , OWNER tuh . tolong ajar kan eyh ? lepas tuh , buat lah jugak tuto untuk , bila saya klik mana2 perkataan lyssa , ia akan jadi biru selepas di klik . and , the last one , bila klik dekat banner lyssa dekat atas tuh , mesti akan jadi macam lain bila anak panah ada dekat situ . and anak panah pun bertukar . lyssa tolong eyh buat ketiga tiga tuto ni , terima kasih :D

avatar
aliah_tongoi
AUTHOR
December 27, 2011 at 9:02 PM delete

akak lyssa , kalo ta jmpe kdua2 kod tu nak buat mcm mane ?

avatar
December 29, 2011 at 1:03 AM delete

x jmpe laa kod yg akak sru cari tuu..

avatar
February 6, 2012 at 5:25 PM delete

Kak , kenapa tak ada pon code .post blockquote { atau pun blockquote:hover { , kalau tak ada . Macam mana saya nak masukkan? Sorry kalau mengganggu Kak Lyssa :D

avatar
February 27, 2012 at 9:24 PM delete

.post blockquote { ATAU blockquote:hover {


kak lyssa sygs kod ni dua2 xda lha kt kita punya ?? mcm mane mau buad ?

avatar
NuruL CinTa
AUTHOR
June 9, 2012 at 1:51 AM delete

kak lyssa ,, x jumpa un k0d 2uh ..

avatar
Anis Aqila
AUTHOR
June 18, 2012 at 3:54 PM delete

akak ........... x jmpa arh kod tuhh ... pening da kepala nak cri ..

avatar
nadya ismail
AUTHOR
August 22, 2012 at 9:30 PM delete

assalam,,
kak lysa, tak jd pon tuto blockquote nie?
mcm mne nk buat?
dah bnyk kli sye try buat, tp x jd pon..

avatar
mineko_ira
AUTHOR
November 3, 2012 at 1:44 PM delete

kak lyssa knp takde pun '.post blockquote { atau blockquote:hover {' =( kak tlg jawab kat cbox blog saya tau pls http://myreallifemysecret.blogspot.com/

avatar
Nurul Athirah
AUTHOR
January 14, 2013 at 10:39 AM delete

Tak dpt cari pown kak Lyssa. Acane nie

avatar
aiman affendy
AUTHOR
May 29, 2013 at 11:48 AM delete

kak lyssa , tolong buatkan , takbolehlah :) nanti saye message akak kt fb untuk buatkan blog saye . buatlah ape yang patut :)

avatar

Google+ Followers