Tips : 6 Larangan Bercinta . AWAS !!

Gadis Kidal Berceloteh...
18/10/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v

Entri Semalam , Mengenai INITEKANCEPAT!

 
Korang korang semua nih , mesti pernah bercintakan ? Pernah takk ? Pernah tak ? Tok sah bohong lah . Alahaii . Cinta Monyet pun tak kan tak pernah kot ? Masa zaman muda - muda dulu . Masa budak2 ,  kita drjaah 1 , darjah 2 ke . Tak pernah ? HEHE . Oke . Now , dah meningkat dewasa . Mesti ramai yang pernah bercinta kan ? Ok ! Bercinta boleh , tapi , bercinta pun ada larangan nyer taw takk ? Nak Tahu ? JOMM !! ~ Zazzzzzzzz~



1. Jangan Bercinta Kerana Harta !
Sorry to say lah kan . Tak de gunanya hidup dilimpahi dengan harta , tapi tanpa cinta . Harta datang dan pergi setiap saat . "Cinta" yang sesat dapat diperoleh setiap saat , tapi cinta yang sejati tidak dapat dibeli dengan harta . So , renung-renungkan lah ye ?

2. Jangan Bercinta Kerana Simpati !
Rasa tertarik dan simpati terhadap seseorang seringkali disalahertikan sebagai CINTA . Perasaan itu bukan cinta ! Ia boleh berubah dengan beberapa faktor seperti rupa paras , harta , tempat dan keadaan .  Perasaan itu buta , tidak tahan lama , dan tidak tahan diuji . Cinta perlu diuji dalam suka dan duka dengan membuat mata . 

3. Jangan Bercinta Kerana Rupa Sahaja !
Kecantikan fizikal memang indah dan mudah saangat menggoda sesiapa sahaja , tetapi  ianya bolh luntur kerana usia  . Oleh itu , apa yang lebih penting ialah kecantikan dalaman seseorang kerana ianya tidak akan luntur selagi nyawa dikandung badan :)

4. Jangan Bercinta Untuk Kepuasan Nafsu !
Seks penting dalam perhubungan suami isteri , namun ianya tidaklah boleh dijadikan sebajai tujuan utama mencari pasangan . Seks hanyalah salah satu bahagian dari pernikahan . Orang yang hanya mengejar kenikmatan seks akan kecewa dan terjerat oleh kesusahan yang diciptakannya sendiri :)

5. Jangan Bercinta Kerana Paksaan Keluarga !
Sebelum itu , Lyssa nak minta maaf if Lyssa tersalah kata yer . Seorang anak harus berbakti kepada keluarga , namun , tidak boleh menyerah dalam hal percintaan , sekiranya korang pasti yang mereka salah dan korang benar. Berdoalah dan berikanlah penjelasan kepada mereka bahawa korang tak setuju dengan apa yang telah ditetapkan untuk korang . 

6. Jangan Bercinta Untuk Membalas Jasa!
Eh , dah macam cerita Soffiya pulak ! Korang tengok dakk ? Rugi ! haha ~ Ok . Ok . Orang yang telah berbuat baik kena dibalas baik , jangan balas dengan CINTA .Ingat !! Jangan bercinta tanpa pengertian dan keikhlasan . Daripada mengundang derita , lebih baik mengelakkannya . Banyak lagi cara lain yang lebih ikhlas untuk membalas budi dan jangan memaksa diri untuk menerima seseorang yang bukan pilihan kita :)


Apa lagi pendapat yang korang boleh bagi ?
Jom SHARE ! hehe ^_^v 

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

44 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
hani
AUTHOR
October 18, 2011 at 11:12 AM delete

muehehehehhe nice tips :)

avatar
Aimi Farhana
AUTHOR
October 18, 2011 at 11:15 AM delete

Bercintalah kerana Allah! :)

avatar
LUCKYGIRL
AUTHOR
October 18, 2011 at 11:16 AM delete

waa...bestnya,sis.. xD

avatar
Mr.Baiz
AUTHOR
October 18, 2011 at 11:24 AM delete

jangan bercinta kalau tak tahu nak menghargai yer dak?hihi

avatar
October 18, 2011 at 11:39 AM delete

yup , yup . betul tu . sayang dengan cinta pun ade beza kan . kena tau jugak tu yang mane . hee ~

avatar
EndyScenes
AUTHOR
October 18, 2011 at 12:37 PM delete

Sabda Rasulullah “Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, iaitu hartanya, keturunannya, kecantikan dan kerana agamanya. Maka utamakanlah yang kuat berpegang pada agama nescaya kamu akan beruntung”.

"Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah cintaku padamu." (Imam Nawawi)

avatar
MuniRAH Kadir
AUTHOR
October 18, 2011 at 12:46 PM delete

jgn bercinta kerana pangkat...

avatar
Dream
AUTHOR
October 18, 2011 at 1:08 PM delete

: Sorry Kak Lyssa , tapy rasanye ta sesuai la pic yg Kak Lyssa ltak utk entry ni . Si gadis yg memakai tudung berpegangan tgn dgn si lelaki . Kn haram hukumnye . Mybe entry Kak Lyssa ni bkn ttmpu pd couples jea , tp utk husband n wife jgak . Tp prkataan BERCINTA 2 lbih m'gmbrkn utk couple . Hee , 2 jea nk komen . Maaf klo tksar bhse , PEACE (Y)

avatar
cik zirafah
AUTHOR
October 18, 2011 at 1:55 PM delete

whoaa,,
macam mana kak lyssa tahu ni ??
sejak bila akak jadi doktor cinta ??

info akak memang best lahh
nanti ada apa2 lagi ...share tahu !

love lyssa !

avatar
Syiqin
AUTHOR
October 18, 2011 at 2:09 PM delete

kalau kak Lyssa bercinta kerana ape?
hehe

avatar
emy|farid
AUTHOR
October 18, 2011 at 2:22 PM delete

suka je pun bukan makna cinta. "hot la awek tu" (tengok rupa cantik je sah bukan cinta)

avatar
October 18, 2011 at 2:22 PM delete

ewah2, entry yang menarik la akak lyssa

avatar
October 18, 2011 at 2:34 PM delete

salam kak lyssa macamana signature kak lyssa bleh duduk kat bwh ekkk?? please tell me sy dah buat signature tu tapi ada tiga pilihan je iaitu "right,centre, left"

avatar
October 18, 2011 at 2:34 PM delete

salam kak lyssa macamana signature kak lyssa bleh duduk kat bwh ekkk?? please tell me sy dah buat signature tu tapi ada tiga pilihan je iaitu "right,centre, left"

avatar
October 18, 2011 at 2:34 PM delete

salam kak lyssa macamana signature kak lyssa bleh duduk kat bwh ekkk?? please tell me sy dah buat signature tu tapi ada tiga pilihan je iaitu "right,centre, left"

avatar
AbgFeroZ
AUTHOR
October 18, 2011 at 2:42 PM delete

tambah 1 lagi.. jangan bercinta kerana follower... kah kah kah :)~

avatar
... ^^
AUTHOR
October 18, 2011 at 2:51 PM delete

yup. btol tu kak lyssa.
loke 100x :)

avatar
azrinna
AUTHOR
October 18, 2011 at 3:03 PM delete

Kadang2 cinta buat kita maju dan adakalanya buat kita mundur. Jadik berhati-hati dengan cinta.

avatar
October 18, 2011 at 3:10 PM delete

betul tue..bercintalah kerana hatinya ..

avatar
Elsie Lim
AUTHOR
October 18, 2011 at 3:27 PM delete

Sy stuju ngan kak lyssa!

avatar
Elsie Lim
AUTHOR
October 18, 2011 at 3:28 PM delete

sy stuju larangan bercinte ngan kak lyssa..

avatar
October 18, 2011 at 4:04 PM delete

wah kak lyssa nice . post

avatar
kisah_hearty
AUTHOR
October 18, 2011 at 4:27 PM delete

Jangan sesekali bercinta hanya untuk memenuhi kekosongan hati..org len bercinta kita pun nak bercinta gak...akibatnya t diri yang merana..

avatar
mahsurie maz
AUTHOR
October 18, 2011 at 4:38 PM delete

sokong kak lyssa . part y paling maz ske . 'jgn bercinta kerana rupa' .

avatar
kasnielz
AUTHOR
October 18, 2011 at 4:42 PM delete

betul3...lg best bila dapat pasangan yang cantik luar dan dalam kn...huhu

avatar
Sis Myra
AUTHOR
October 18, 2011 at 5:02 PM delete

terbaeekk r kak lyssa .. best-3 suke-3 , nnti buad lh lgy tip psal CINTA niy ye .. hehe -..-

avatar
GeeGee
AUTHOR
October 18, 2011 at 5:48 PM delete

and ... bercinta ad batas ny ... ngeh - ngeh - ngeh !
and ... cinta x boleh d paksa, xkan bahagia if cinta tue cinta paksa, betul x ? hikhikhik :)

avatar
October 18, 2011 at 6:01 PM delete

tips yg amat brguna .. thnx lyssa ..

avatar
October 19, 2011 at 12:44 AM delete

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."
(Surah Al-Israa(17) ayat 32)
Couple adalah satu jalan menghampiri zina. Walaupun nampak tidak berbuat maksiat, hakikatnya dalam couple memang tidak akan lari drpd zina hati. Allah menyuruh kita menjauhi zina, bukan menghampirinya lagi. Wallahualam.

avatar
October 19, 2011 at 12:49 AM delete

Kalau rase x nak app komen td..x pelah, sy x kisah..tp ambil ayat drpd Al-Quran td utk djadikan pngajaran, ok?

"Kitab (Al-Quran) ini tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa."

(Surah Al-Baqarah, ayat 2)

avatar
nabilzharif
AUTHOR
November 19, 2011 at 1:39 AM delete

nak bercinta itu boleh tapi biarlah berpada - pada...yang paling penting cinta kita kepada allah dan rasulnya..insyaallah selamat dunia dan akhirat

avatar
fifah halawa
AUTHOR
December 13, 2011 at 8:27 AM delete

nk share bley sis? nice blog :)

avatar
aca Hamzah
AUTHOR
January 16, 2012 at 7:14 PM delete

nice tips cikk lyssa . na COPYCOPY bole ? t ite credit kn untuk cikk lyssa ^^

avatar
November 22, 2014 at 1:52 PM delete

Nak copy boleh ? Thanks ><

avatar
September 3, 2015 at 8:45 PM delete

bercintalah seikhlas mungkin. insyaAllah ke jinjang pelamin.

avatar

Google+ Followers